Annons:

Så mycket har Näs trädgårdsprojekt kostat

Nils-Magnus Angantyr, vd på Näs, kan snart summera en trädgårdssatning som blev billigare än väntat.

Så mycket har Näs trädgårdsprojekt kostat

I morgon invigs det tredje och sista kapitlet av trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. Kostnaden för projektet var beräknad till 30 miljoner kronor – men projektet ser ut att bli billigare än så. – Det är jag förstås nöjd med, säger Näs tillförordnade vd Nils-Magnus Angantyr.

Annons:

Astrid Lindgrens Näs stora trädgårdssatsning når sin kulmen i morgon. Då invigs det avslutande tredje kapitlet av trädgårdarna på Näs. 

Kostnaden för projektet ser inte ut att bli så dyrt som beräknat. Näs kalkyerade med att trädgårdssatsningen skulle landa på 30 miljoner – men i stället ser det ut att bli en kostnad på 25 miljoner kronor. 

– Vi räknar med att trädgårdarna landar på 25 miljoner och vi har budgeterat för 30. Sedan om det blir 24,5 miljoner eller 25,5 vet vi först efteråt. Men vi kommer med råge gå under den budget som gjordes, säger Nils-Magnus Angantyr, tillförordnad vd på Näs.

Av trädgårdssatsningen står kommunen för 400 000 kronor, som täckte den förstudie som gjordes för ett antal år sedan. Annars har kommunen inte gått in med några rena pengar. Däremot är kommunen borgensman för Näs lån på 15 miljoner kronor. Nils-Magnus Angantyr ser ingen oro för att Näs inte ska kunna betala tillbaka lånet. 

– På sikt kommer vi definitivt kunna göra det. Vi håller redan på att amortera och skriva av. Vi har en större ryggsäck nu absolut, men jag tror definitivt att vi kommer öka antalet besök och därmed intäkterna. Jag är säker på att det kommer att gå bra. 

"Jättenöjd med det"

Övriga pengar har finansierats av Tillväxtverket via HDU-projektet, Regionförbundet och Astrid Lindgrens hembygd. Projektet ska slutredovisas för kommunfullmäktige framöver. 

– Vi redovisar alla kostnader vid varje bokslut. Det är ju självklart att vi redovisar vad vi spenderar. Kostnaderna fram till 2015 har redan redovisats. 

Vad betyder det att ni håller er under budget?

– Jag är jättenöjd med det, det är fantastiskt bra. Kajsa (Holst) och Karin (Eliasson) är två förståndiga personer som gjort det här bra och rätt. 

Glimrande idé

I morgon invigs alltså det tredje trädgårdskapitlet när kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) kommer till Astrid Lindgrens Näs. Nils-Magnus Angantyr tror att trädgårdarna kommer få stor betydelse för Näs på lång sikt. 

– Det var en glimrande idé när den kom och vi har knutit samman de olika beståndsdelarna med prästgården och paviljongerna och trädgårdssatsningen. Jag tycker att det är enastående. Jag är säker på att det kommer betyda väldigt mycket. Dels kan vi attrahera en större målgrupp, inte bara de som är intresserade av Astrid Lindgren. De trädgårdsintresserade blir en ny målgrupp som annars kanske inte rest till Näs och det tillför en ny dimension. Dessutom måste jag säga att den lekfullhet som skapats i trädgårdarna och ekhagen och installationerna gör att vi även attraherar en yngre målgrupp. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt