Annons:

  • Ett hundratal besökare, däribland många från Astrid Lindgrens familj, firade Näs tioårsjubileum. Foto: Jakob Karlsson

  • Nils-Magnus Angantyr tror att Näs lockar över 75 000 besökare om tio år.

  • Kristina Alsér höll tal.

  • Flera av Astrid Lindgrens arvingar fanns förstås på plats. Närmast i bild sitter Olle och Karin Nyman.

  • Orkestern från ALV stod för underhållningen.

Näs firade tio år – ”Stor framtid framför oss”

2007 invigdes Astrid Lindgrens Näs av Kronprinsessan Victoria. I dag firade besöksmålet tioårsjubileum.
– Vi har en stor framtid framför oss, säger Nils-Magnus Angantyr, vd för Näs.

Annons:

Ett hundratal besökare hade tagit sig till Näs för att uppmärksamma milstolpen, däribland Saltkråkans vd Olle Nyman och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

Flera personligheter som varit viktiga för Näs utveckling höll tal, däribland styrelseordföranden Kristina Alsér och förre vd:n Kjell Åke Hansson. Patric Engqvist intervjuade Karin Nyman från scenen och tillställningen avslutades med ett tårtkalas.

– Det känns fantastiskt. Jag var här när det invigdes och det är fantastiskt roligt att få vara med nu också, säger Nils-Magnus Angantyr.

Vad tänkte du då?

– Jag tyckte att det var en fantastisk satsning, men sedan när jag såg utvecklingen genom åren så ser man vilken potential som fanns i satsningen. När man startar ett projekt är det alltid så att man ser hur man kan utveckla det efter hand. Vi har gått igenom en naturlig utvecklingsfas.

Hur tror du att Näs ser ut om tio år?

– Trädgården kommer ha ungefär samma stil, men det händer alltid saker. Den kommer fortsätta utvecklas. Det kommer vara fler konstverk och utställningen kommer att se annorlunda ut, att göra om den ligger i pipeline. Utökas besöksantalet kommer vissa saker behöva komma till, som fler toaletter och parkeringar. Vi får också se vad som hänger med i litteraturuppdraget.

Tror på 75 000 besökare om året

Nils-Magnus Angantyr anser att hela Vimmerby fått ett rejält lyft med satsningen på Näs, som från och med i våras ägs av Astrids arvingar.

– Det kompletterar Astrid Lindgrens Värld på ett förträffligt sätt. På Näs har vi begynnelsen till det hela och den miljön som gav Astrid inspiration till många berättelser. Det är unikt i sig. Sedan kompletteras det med barndomshemmet, en intressant utställning och vackra trädgårdar. Det betyder väldigt mycket för Vimmerby och det här är bara i början. Det är så många som inte har varit här och vi har en stor framtid framför oss.

Vad tror du om besöksantalet om tio år?

– Vi har 50 000 nu. Om tio år… Mellan 75-80 000. Jag spänner inte bågen högre, men ska man komma över det krävs det investeringar för att klara behovet av exempelvis mat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt