Annons:

Pechlin lever upp – vandringsteater i Brännebro i sommar

I sommar blir det vandringsteater i Brännebro. Foto: Pressbild

Pechlin lever upp – vandringsteater i Brännebro i sommar

Han var inblandad i mordet på Gustav III och hade sitt hem i Ålhult strax utanför Gullringen. Nu lever generalmajor Carl Fredrik Pechlin upp i skogarna kring Brännebro.
– Pechlin är bara en av figurerna, men vi tror att det finns intresse, säger Anders Enqvist.

Annons:

I sommar blir det vandringsteater i Brännebro i Gullringen. Det är ett samarbete mellan Komedianterna och Brännebro kraftstation. Upplägget har hämtats från de populära stadsvandringarna i Vimmerby. 

– Allt kretsar kring kraftstationen här och Andrew Johnston är en riktig visionär. Det är många projekt på gång och jag har blivit involverad i allt från att renovera värdshuset till att spela teater i sommar. Det här kommer bli ett testår, där vi tar med folk på en promenad i den fantastiska miljö som finns här, säger Andreas Enqvist.

Vandringsteatern kommer spelas mellan den 29 juni och 10 juli med utrymme för extraföreställningar.

– Preliminärt är det tio föreställningar, men det kan bli fler. Målet är att ge folk en upplevelse de aldrig glömmer, men allt vi gör i dessa tider är försöksverksamheter.

Inblandad i mordet på Gustav III

Beroende på hur coronarestriktionerna justeras är tanken att runt 40 personer ska kunna gå med på varje föreställning.

– Vi räknar med att kunna hålla goda avstånd och kan också lösa det med hjälp av teknik. Mycket av det vi pysslar med krokar arm med många saker, det är kraftstationen, glashotellet, konferensanläggning och Micce Rylanders konst. Det kommer bli en utställning under den här perioden också. 

Huvudpersonen i teatern är ingen mindre än den beryktade generalmajoren Carl Fredrik Pechlin. Mellan 1775 och 1795 ägde han godset Ålhult strax utanför Gullringen. Han drev tegelbruk, sågverk och järnväg. 

1792 mördades den dåvarande kungen Gustav III på en maskeradbal i Stockholm. En av hjärnorna bakom sammansvärjningen ska ha varit just Pechlin. Han dömdes senare och fick spendera sina sista år vid Varbergs fästning. I beskrivningen av teatern står det att Pechlin sitter inne på information om mordet som ingen historiker känner till.

– Han ägde Ålhult och var en stor företagare i stora delar av norra Småland. Han var känd för att vara en vindflöjel som vände kappan efter vinden. Allt pekade på att han var en av huvudpersonerna vid mordet, men det var svårt att bevisa och andra fick ta smällen. Han var en bondeplågare och en elak jävel rent ut sagt, säger Anders Enqvist.

"Tar oss friheter"

Det dyker också upp andra karaktärer än Pechlin.

– Vi möter luffare som berättar sina historier, en skomakare här ute i skogen vid skomakargrottan. Det är inga fakta som är huggna i sten och vi tar oss friheter. Man möter också en soldat som blivit entledigad och en piga från Ålhult. Sist men inte minst möter man en maskinist. 

Vad tror du om intresset?

– Det tror vi absolut finns. Pechlin är bara en av figurerna, men vi har byggt mycket runt honom. Han var en entreprenör med en spännande historia, som vi tror många Vimmerbybor är nyfikna på. Många kommer nog också fascineras av miljön. Man kan vara född och uppvuxen i Vimmerby, men aldrig satt sin fot här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt