Annons:

  • Pechlin lever upp igen – ny vandringsteater i Gullringen

    Nu blir det skogsteater i Gullringen igen. Foto: Komedianterna/Pressbild

  • Pechlin lever upp igen – ny vandringsteater i Gullringen

    Carl Fredrik Pechlin är förstås tillbaka. Foto: Pressbild

Pechlin lever upp igen – ny vandringsteater i Gullringen

Det blev en fullträff för två somrar sedan. Nu satsar Komedianterna återigen på vandringsteater i Brännebro i Gullringen.
– Vi kommer köra totalt tolv föreställningar, berättar Anders Enqvist inför premiären på tisdag.

Annons:

Redan sommaren 2021 prövade man konceptet och det slog mer än väl ut. Därför blir det en återkomst under 2023. Komedianterna kallar det för skogsvandringsteater och den kommer att spelas mellan 30 maj och 4 juni. Därefter blir det ett kortare uppehåll innan det blir föreställningar igen mellan 6 och 11 juni. 

– Det här är något man inte hittar någon annanstans. Det är helt unikt skådespeleri där man jäkligt nära karaktärerna. Det är en fantastisk miljö och inte minst om man är lite historienyfiken, säger Anders Enqvist, som är konstnärlig ledare för Komedianterna. 

Teatern spelas i Brännebro i Gullringen består totalt av tolv föreställningar. Varje föreställning har en begränsning på totalt 35 personer. 

– Vi hade 30 sist och då var det lite coronarestriktioner, men vi tyckte att det funkade ganska bra. Miljön tillåter inte så många åt gången. 

Intresset sist var stort och Anders Enqvist hoppas på något liknande den här gången. 

– Det var skrikande åtgång på biljetter. Det känns tyvärr som att folk blivit ännu mer lata och trivs hemma i soffan framför Netflix. Det är inte lätt att locka folk, men vi hoppas inte att vi ska bli ensamma där i skogen. Vi har regelbundet fått frågan om när vi spelar igen, så vi tror det ska finnas ett intresse.

Pechlin huvudkaraktär

Huvudpersonen i teatern är fortfarande den beryktade generalmajoren Carl Fredrik Pechlin. Mellan 1775 och 1795 ägde han godset Åhult strax utanför Gullringen. Han drev tegelbruk, sågverk och järnväg. 

När den dåvarande kungen, Gustav III, mördades på maskeradbalen i Stockholm 1792 var just Pechlin en av hjärnorna bakom sammanvärjningen. Han dömdes senare och fick spendera sina sista år vid Varbergs fästning.

– Upplägget är ungefär detsamma på teatern nu, men en del variationer. Det har tillkommit någon person medan någon annan har försvunnit. Vissa karaktärer kommer man känna igen. 

En av dessa är förstås Carl Fredrik Pechlin.

– Han kanske inte låter riktigt likadant, men han är lika jävla självgod. Annars grottar vi ned oss en del i folk från bygden på den här tiden. Vad det är för folk får man se på teatern. 

Totalt är det 17 skådespelare från Komedianterna som är med i skogsvandringarna. 

– Vi tycker det ska bli jätteskoj. För den som inte vet vad vi gör kan skogsvandring eller skogsteater låta märkligt, men det kommer bli kul, säger Anders Enqvist. 

Efter föreställningen blir det fika vid kraftstationen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt