Börje Gunnevik utter-experten från Vetlanda omgiven av Inger Claessson och Jan Svensson från Södra Vi Hembygdsförening. I famnen Börjes egen utter ”lutter”.
Uttern blev fridlyst 1968 och utvald till Smålands landskapsdjur 1988. Den var nära att försvinna ur vår natur under 60- och 70-talet på grund av miljögifter främst PCB. Men när dessa gifter förbjöds och tack vare en räddningsaktion - Projekt Rädda Uttern – som stöttades av de tre länsstyrelserna i Småland vände utveckling.
Utterstammen har nu vuxit till ca 3-4 000 totalt i Sverige. Utter finns i flera vattendrag runt Vimmerby och setts flera gånger i Krön under sommaren.
– En fullvuxen hane väger ca 9-10 kg och blir uppemot en meter lång. berättar föreläsaren och utterexperten Börje Gunnevik från Vetlanda.
Han fortsätter:
– Den lever främst på fisk men äter också gärna kräftor. Den är lekfull och åker ibland kana på berghällar och är mycket noga med sin päls som den putsar 3-4 timmar per dygn. Utmärkt simmare som kan vara under vattnet i tre minuter och dyka ner till 15 meters djup.
Honan föder 1-2 ungar per år som är beroende av mamman i ca ett år. Uttern är mycket skygg, men har man tur kan ibland få syn på den när den flyter på rygg i vattnet och mumsar på en fisk eller komma skuttande längs strandkanten. Livslängden är 4-5 år och dess främsta fiende är biltrafiken när de ibland måste förflytta sig över en väg. Ca 200 uttrar trafikdödas per år, kör man på en utter är man skyldig eftersom det är ”statens vilt” att rapportera till polisen.
Till sist kan det vara intressant att veta att Andalusien i Spanien också har uttern som sitt landskapsdjur.