Annons:

”Jag älskar att filma, men älskar också att hälla upp en kopp kaffe och sätta mig vid datorn och redigera. Ibland är det skittungt och jättejobbigt, men jag vill inte byta det mot något annat”, säger Jacob Meijer

Jacob Meijer tar nästa steg – ”Jag vill känna stolthet över mitt jobb”

Jacob Meijer från Vimmerby lämnade butiksbranschen för att bli filmare och fotograf. Efter ett tufft pandemiår har han fått bra snurr på verksamheten – och ombildade nyligen sin enskilda firma till aktiebolag.

Annons:

För bara några år sedan hade Jacob Meijer från Vimmerby knappt använt en filmkamera. Han arbetade i butiksbranschen och drömde egentligen inte om ett kreativt jobb. I dag driver han företaget Meijer Media, där han erbjuder tjänster inom film och foto till företag och privatpersoner. 

Hur det gick till?

 Jo, det började med att han bestämde sig för att dokumentera en kompis födelsedag.

– När jag filmade och redigerade upptäckte jag att jag hade en bra känsla för hur det skulle se ut. Jag behövde knappt anstränga mig, det kom naturligt, berättar han. 

"Kände att jag faktiskt gjort skillnad"

Lite senare fick Jacob möjlighet att filma en annan kompis bröllop. Inför denna stora händelse köpte han en bättre kamera, ”råpluggade” film och förberedde sig så noggrant han bara kunde.  Även den här gången blev resultatet över förväntan.

– Brudparet var jätteglada och filmen fick nästan 8000 visningar på facebook. Jag kände att jag faktiskt gjort skillnad för någon, en känsla jag ofta saknade i mitt dåvarande jobb. Jag längtade efter att få göra något jag kunde sätta mitt eget namn på. Att få känna stolthet över det jag åstadkom, berättar han. 

Med bröllopsfilmen kände Jacob att han var på rätt spår, och på den vägen är det. Efter att han upptäckt att film och redigering faktiskt var något han tyckte var roligt – och hade talang för – åtog han sig allt fler uppdrag. Samtidigt uppdaterade han utrustningen och gick in för att lära sig så mycket som möjligt om filmproduktion.

– 2017 startade jag firma för att kunna ta betalt för mina uppdrag. Från början jobbade jag mycket med att ta kontakt med olika företag för att berätta vad jag höll på med och kunde erbjuda. Det var ett stort och tungt jobb, men det gav resultat.

"Skapa något ur ingenting"

Ganska snart kunde Jacob säga upp sig från sitt andra arbete och i dag, några år senare, har han fått bra fart på verksamheten. Under hösten ombildade han sin enskilda firma till aktiebolag och bland uppdragsgivarna finns allt från privatpersoner till små och stora företag. Han får också många uppdrag via reklambyråer. Men vägen hit har inte varit spikrak.  

  När covid kom var företaget faktiskt nära att gå i graven. Jag hade ett jättetufft år. Det lossnade lite framåt sommaren, när folk insåg att pandemin skulle hålla i sig och att de behövde börja marknadsföra sig digitalt, berättar han.

Det roligaste med jobbet tycker Jacob är att få vara kreativ. 

– Jag gillar att få skapa något ur ingenting. Att bygga upp något som är över kundernas förväntan. Jag vill att varje kund ska känna ”så här bra trodde jag aldrig att det skulle bli”. Vissa kunder har till och med fällt en tår när de sett det färdiga resultatet. 

"Vill ha jobbet för det kreativa"

Samtidigt sticker inte under stol med att livet som egenföretagare är tufft.

– Jag kämpar fortfarande hårt varje dag för företaget att gå bra. Det tar mycket tid, jag får offra mycket och det är verkligen inget sju till fyra-jobb. Men jag gillar friheten och att få bestämma själv. Det är också väldigt tillfredsställande att veta att pengarna kommer in för att jag har gjort ett bra jobb. 

Att det ska fortsätta rulla på med uppdrag framöver är inget Jacob tar för givet – men han har goda förhoppningar om att kunna fortsätta många år.

– Ja, annars skulle jag inte hålla på. Slutmålet har aldrig varit att tjäna massa pengar och anställa. Jag vill ha jobbet för det kreativa, för att få vara stolt över det jag gör och tjäna så pass bra att jag kan ha det bra även när jag går i pension.

Josefine Antonsson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt printmagasin Näringsliv. Hela numret hittar du här.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt