Annons:

Jacob och Jörn ligger bakom ny podcast i Vimmerby:

Jacob Meijer och Jörn Allmandinger ligger bakom en ny podcast i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Jacob och Jörn ligger bakom ny podcast i Vimmerby: "Saknat det här forumet"

Drivkraft nära dig. Så heter Vimmerbys senaste podcast, som ska lyfta både doldisar och kända Vimmerbybor. Bakom satsningen står Jacob Meijer och Jörn Allmandinger.
– Vi har själva saknat det här forumet, säger duon.

Annons:

Redan nu har Vimmerbys podduo släppt fem avsnitt och fler är under produktion. Hur föddes de här tankarna för Jacob Meijer och Jörn Allmandinger? 

– Vi har känt själva att vi saknat det här forumet, där man både kan ge och få inspiration. Vi satt och spånade namn och det finns väldigt många som sitter där ute och gör mycket. Så var grundtanken från början, säger Jacob Meijer.

Det är alltså inte bara Jacob och Jörn man hör och ser i podcasten. Hittills har avsnitt med Kulturskolans chef Jennie Leander Lilja och Bostons Kim Wickström släppts. Ett avsnitt med Villa Vimmerbys Janna Corneliusson är på gång att släppas.

– Jag och Jörn har haft veckovisa möten och den timmen vi hade avsatt blev två. Vi märkte att vi hade ett bra snack tillsammans och då kände vi att det här vore kul att prova. Tanken var inte att vi skulle göra en jättestor grej av det, men vi testade att spela in och det kändes bra från början. 

Var det självklart att bjuda in gäster direkt?

– Vi ville göra det direkt. Vi ville först testa om det blev något vettigt. Det kändes bra när vi snackade och då, när vi kommit över det jobbiga med att höra sin egen röst, bjöd vi in någon annan. 

Vill lyfta Vimmerby

Vimmerbyborna Jacob Meijer, 35, och Jörn Allmandinger, 36, har känt till varandra sedan högstadiet. Men de har inte umgåtts särskilt länge. 

– När Jörn gifte sig, så gjorde jag en bröllopsfilm åt honom. Då visste vi vem den andra var men vi umgicks inte, berättar Jacob.

– Men vi pratade mycket annat än bröllop då och sedan dess har vi haft våra möten. Vi har lite olika perspektiv och lokala funderingar för hur man kan lyfta Vimmerby framåt, säger Jörn.

Avsnitten är allt mellan 30 och 90 minuter långa. De vill att deras gäster ska kunna lägga ut texten, så att säga.

– I grunden finns det mycket åsikter och flera människor som är mer kompetenta än vad vi är. Det här är ett forum där man får förklara och utveckla på ett annat. Det går att sätta ett annat värde på vad man försöker göra. Det blir inte bara ett namn på en person, ett företag eller en klubb, utan det blir mer konkret.

Drömmen: Ett avsnitt i veckan

Gästerna i podcasten "Drivkraft nära dig" kan vara en individ, ett företag eller en idrottsklubb.

– Vi vill få med hela spektrat. Det finns jättemycket doldisar i Vimmerby, mindre företag och så vidare. Vi vill inspirera och få fler att göra verklighet av sin idé och försöka lyfta hela samhället.

Hur frekvent kommer avsnitten komma?

– Det är lite svårt att säga. Vi har precis gått från test till drift och så länge vi tycker det är kul så matar vi på, men vi har annat att göra på dagarna också. Alla som lyssnar kommer forma hur frekvent det behöver vara. Det är viktigare med kvalitet före kvantitet, men det kan bli allt mellan två till sex i månaden, säger de och fortsätter:

– Drömmen på sikt är ett avsnitt i veckan, men det bygger nästan på att vi får till ett samarbete eller liknande. Då går det nästan åt en dag i veckan för redigeringen särskilt. Vi får se hur vi utformar det. Många tankar finns och vi tycker att det är riktigt kul och stimulerande just nu. 

Inget gnällforum

Båda har saknat något liknande i Vimmerby tidigare.

– Det här är ju ett forum där det blir lite annat än att ta del av saker i textform. Det är konstigt att ingen gjort det här tidigare, men nu får vi göra det. Vi kommer säkert ändra en del saker löpande. Vi är nöjda med tekniken, men vi har inte gjort det här tidigare och nästa steg är att hitta ett annat rum och en annan layout. Vi överväger att ha med fler än två i samtalen. Vi kommer tänka framåt hela tiden. Viljan finns, men mycket handlar om tiden.

Jacob Meijer och Jörn Allmandinger tar gärna emot tips från invånarna kring vilka som är värda att lyfta fram. 

– Vi vill gärna ha in tips. Vi har gjort egna listor med sådana som vi vet att det kommer bli bra avsnitt med. Kanalen måste ju till först, innan man börjar få feedback. Vi har, av de som har lyssnat hittills, fått ganska positiv feedback och några har kommit med förslag. Vi vill att det ska bli väldigt brett och vissa kanske inte gillar tre avsnitt, men tycker om ett avsnitt. I det långa loppet vill vi hitta den personen ingen vet något om, men alla borde få veta något om. Vi vill hitta guldkornen.

Podden ska inte vara något gnällforum – snarare tvärtom. Det är de tydliga med och säger att den lokala podcaste ska handla "om våra drivkrafter i Vimmerby". 

– Tanken är att man ska förstå andra yrken eller hitta sätt att nätverka med varandra. Vi kanske tar in någon lokal träningskändis, som berättar varför det är viktigt. Tanken är att det ska vara ett bidrag till alla och att man ska lyfta varandra. 

Har ni potential att bli lokala "Alex & Sigge" eller "Filip & Fredrik"?

– Haha, det är ingen ambition vi har. Det här är en sidogrej som ska öka välbefinnandet för befolkningen och orten. Det här handlar inte om att vi vill bli kändisar, utan det är gästen som ska bli känd. Vi har inga "Filip & Fredrik"-ambitioner, utan vi stimuleras av mötet med människan.

Podden "Drivkraft nära dig" hittas där poddar finns.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt