Annons:

Så hög blev Åbros vinst förra året – trots pandemin:

Åbro Bryggeri har klarat pandemin på ett bra sätt, menar vd:n Henrik Dunge. Foto: Simon Henriksson

Så hög blev Åbros vinst förra året – trots pandemin: "Gör att vi kan investera"

Trots pandemi gjorde Åbro Bryggeri ett mycket starkt 2021. Storföretaget omsatte nästan en miljard och gjorde närmare 60 miljoner i vinst.
– Vi har klarat pandemin väldigt bra, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

Innan pandemin bröt ut hade Åbro Bryggeri, ett av Vimmerbys största företag, flera urstarka år bakom sig. Vinsten för 2019 landade på över 120 miljoner kronor.

Men sedan kom viruset och påverkade förstås branschen oerhört.

– 2019 var ett normalår för oss och under 2020 stängdes väldigt mycket ned internationellt sett. Hela England stängde och det tappade vi mycket volym på, säger Åbros vd Henrik Dunge.

Omsättningen sjönk kraftigt för Åbro under det första coronaåret, men vinsten landade trots allt på relativt hög nivå.

– 2020 var ett konstigt år. Länder stängde ned men ingen visste någonting. Innan man hann anpassa sig var det väldigt osäkert. Efter ett tag är det ofta så att företagen anpassar sig efter de nya förutsättningarna och naturligtvis är det viktigt att göra vinst. Det gör att vi kan investera vidare och framåt. 

Hur ser du på stöden och de åtgärder som staten vidtog?

– Det går att ha åsikter om det, men det var nytt för staten också. Det som var väldigt viktigt var att företagen fick möjlighet att behålla sina anställda och sin kompetens. Vi ser inte minst inom restaurangbranschen hur många som har bytt bransch helt efter nedstängningen och det finns inte folk som vill i den näringen. Tack vare stödet kunde vi behålla all personal, så det var en bra åtgärd och exceptionell också.

Kapacitetsbristen påverkar

2021 påminde mer om 2019 för Åbro Bryggeri även om man inte riktigt når upp till samma nivåer.

– Men vi är inte långt därifrån, så vi är relativt nöjda volymmässigt med 2021. Vi plockade hem en hel del volym, främst på den inhemska marknaden, och detta trots att restaurangsidan länge i princip var helt nedstängd. Men vi har också märkt av bristen på råvaror och aluminium. Vi kunde ha sålt ännu mer, men internationellt sett finns det en kapacitetsbrist som påverkar flera sektorer.

Under fjolåret investerade Åbro cirka 35 miljoner i sitt bryggeri i Vimmerby.

– Det är inga jätteinvesteringar, men trots det handlar det om 35 miljoner. Merparten handlar om en investering för att kunna göra alkoholfritt öl.

60 miljoner i vinst

Omsättningen för 2021 ser ut att landa på strax under miljarden. 2019 var omsättningen cirka 1,1 miljarder kronor. Vinstmålet på fem procent ser också ut att klaras. Det innebär närmare 60 miljoner i vinst för företaget.

– Kanske hamnar vi lite över det målet till och med, säger Henrik Dunge. 

Hur mår Åbro efter pandemiåren skulle du säga?

– Vi har klarat pandemin väldigt bra och det är mycket tack vare åtgärder vi gjorde inom företaget, som inneburit att vi lyckats hålla smittan utanför företaget. Det hade varit katastrof om vi fått in den och produktionen hade fått stå stilla, inte minst under sommarhalvåret. Vår personal har varit oerhört duktiga och lyhörda. 

Investeringar även 2022

För stunden har Åbro Bryggeri cirka 195 anställda i Vimmerby. Totalt är man närmare 230 anställda i bryggeriet. Om Åbro kan utöka personalstyrkan när pandemin sannolikt ebbar ut är oklart.

– Det är helt och hållet beroende av volymerna. Det varierar också mycket under året. Vissa tider på året går vi upp med 15 kanske. 

Planerar ni några större investeringar under innevarande år?

– Inte för ögonblicket. Även om vi hade velat, så kanske inte grejerna hade funnits. Det är brist på väldigt mycket och vi lider också av bristen på halvledare. Vi skulle behöva byta ut en del förpackningsmaskiner, men när kan vi göra det? Men även om det blir ett mellanår investeringsmässigt så investerar vi runt 25-30 miljoner kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt