Annons:

Butikskedja satsar på hjärtstartare –

Urban Kennmark är butikschef på Systembolaget i Vimmerby som är en av drygt 450 butiker i landet som fått en hjärtstartare installerad. Foto: Lotta Madestam

Butikskedja satsar på hjärtstartare – "Kom till användning kort efter installationen"

Systembolaget har gjort en satsning över hela landet och satt upp hjärtstartare i samtliga butiker. Vimmerby och Hultsfred är inget undantag, utan man hittar maskinen direkt innanför dörren.
I en av landets butiker kom hjärtstartaren till användning bara några timmar efter att den installerats. 

Annons:

– Ju fler som kommer upp i närområdet desto bättre, säger Urban Kennmark, butikschef på Systembolaget i Vimmerby.

Det här är ett beslut som tagits centralt, att det ska finnas hjärtstartare i samtliga Systembolagets butiker. Totalt rör det sig om drygt 450 som installeras.

– Det är bra att den finns, sedan hoppas man ju att den inte ska behöva användas, säger Urban Kennmark.

Har det funnits tillfällen tidigare, då en hjärtstartare hade behövts i butiken?

– Nej, inte under tiden jag jobbat här, fast det är å andra sidan inte så länge, säger Urban Kennmark.

Däremot kan Charlotte Näsström Morén på Systembolagets pressavdelning berätta om en solskenshistoria.

– Det var i Saltsjöbaden som vår hjärtstartare kom till användning bara några timmar efter att den installerats. De närstående kom med blommor och tårta efteråt, det var rörande. Man vet ju inte hur det hade gått med den här personen annars. Att ha en hjärtstartare i närheten om olyckan är framme betyder väldigt mycket.

Varför gör Systembolaget den här satsningen?

– Vi beslutade att köpa in hjärtstartare till alla butiker så att det finns möjlighet att rädda liv vid hjärtstopp som inträffar i butik. På så sätt bidrar vi till förbättrad folkhälsa och vi visar i ännu större utsträckning att vi värnar om våra medarbetare och kunder, helt i enlighet med vår strategi. Man skulle önska att fler butiker skulle satsa på hjärtstartare, säger Charlotte Näsström Morén.

Behöver inte vara kund

Det finns önskemål från en medborgare som tycker att hjärtstartaren borde sitta på utsidan av fastigheten, så den kan komma till användning under dygnets alla timmar, inte bara när Systembolaget har öppet.

Har det förslaget diskuterats?

– Kunden har framfört den önskan till mig också. Hjärtstartaren får dock användas av alla även om olyckan skulle vara framme utanför butiken. Den finns med på en app, i vilken man ser att vi har en i butiken, säger Urban Kennmark.

Även i Hultsfred sitter hjärtstartaren innanför dörren, lätt åtkomlig.

– Den känns jättebra att ha tillgång till om det händer en nödsituation, säger försäljare Joel Knutsson. Vi personal har genomgått utbildningar och tränat om det är så att den behöver användas i butiken eller i nära anslutning. Sedan hoppas man förstås att den inte ska komma till användning, utan den är skön att ha ifall ifall.

Hur stor investering rör det sig om?

– Det är en uppgift vi väljer att inte gå ut med, men det är en mångmiljoninvestering. Det är det värt, säger Charlotte Näsström Morén.

Fakta

Här hittar du hjärtstartare:

Vimmerby kommun:

Vimmerby: Kommunhuset, biblioteket, ishallen, idrottshallen, Vimmerby Tennisklubb, VEMAB, Kalles Lek & Lattjo, ICA Kvantum, Engströms Bil, RM Snickerier x 2, Hotell Ronja, Vimmerbyhus, Carlenskogs Bygghandel, Bergs Timber, Länsförsäkringar, Apotek Hjärtat, Polisen, Fabriken Allaktivitetshuset, Kulturskolan, VMS, Systembolaget, Vimmerby kommun Ulriksdalsgatan, Björkbackens Karaktärshotell, GDL Transport, Mercatus Engineering, Ceosvallen, Claes Markstedt, Andreas Knutsson.

Gullringen: BoKlok x 2, simhallen, Bygdeföreningen, Brosjögården Ydrefors camping.

Storebro: Storebro Herrgård, Storebrogjuteriet, Storebro IF.

Södra Vi: Södra Vi IF, Ljunghäll x 6, Södra Vi- Djursdala församling, Ejdern Component, Vimmerby Bildemontering

Frödinge: Bygdegården.

Locknevi: Jan & Kristina Alsér, Bygdegårdsföreningen.

Tuna: Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank.

Hultsfreds kommun:

Hultsfred: Kommunhuset, Lindblomskolans sporthall, Hagadal, Polisen, Systembolaget, Ica Nära Mathuset, OEM Motor, Golvmästarna, Körners mekaniska, Aspelands pastorat, Hultsfred Lärcenter, Hultsfreds Flygplats, Kejsarkullen.

Silverdalen: Sporthallen, Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank och Lutherska Kapellet.

Målilla: Key Johnstone.

Virserum: Biblioteket, konsthallen, Röchling Formaterm, Tallgården HVB, Mevira AB och Areco Direct.

Järnforsen: Smålandsinredningar och Jernforsen Energy.

Mörlunda: ICA Nära Sundbergs och sporthallen.

Det är inte obligatoriskt att registrera sin hjärtstartare i registret, varför det kan finnas fler än de som nämns på hemsidan.

Källa: Hjärtstartarregistret

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt