Annons:

DUBBLA STORINVESTERINGAR I TRAKTEN PAUSAS

Coops vd Richard Hedsand framför butiken i Målilla där den stora utbyggnaden nu pausas på obestämd tid. Foto: Lotta Madestam

DUBBLA STORINVESTERINGAR I TRAKTEN PAUSAS

Tanken var att Coops butiker i både Målilla och Vimmerby skulle rustas upp för mångmiljonbelopp. Nu pausas både projekten med tanke på det ekonomiska läget.
– Vi pausar och ser hur utvecklingen fortlöper, säger Coop Oskarshamns vd Richard Hedsand.

Annons:

Coop Oskarshamn driver 17 butiker i sydöstra Småland och nu väljer koncernen att pausa alla planerade investeringar, vilket Oskarshamns-Tidningen berättade först. Två butiker som drabbas är Coops affärer i Målilla och Vimmerby där man har omfattande upprustningar planerade.

– Det är ingen stor dramatik i det. Vi har ökade kostnader och vi ser över alla prisbilder eftersom läget har förändrats radikalt. Vi pausar alla planer tills vidare och får följa kostnadsutvecklingen. Våra kostnader för energi och logistik rusar iväg och jag tror att de flesta ser över sina investeringar nu. Det är ett annat läge idag, säger Hedsand till vår tidning. 

 "Får se efter årsskiftet"

I Målilla är allt klart för en utbyggnad på 450 kvadratmeter för en prislapp på knappt 15 miljoner. I Vimmerby vill Coop bygga ut med 300 kvadratmeter. Målilla var det projekt som låg närmast att påbörjas.  

– Vi är klara med processen där och ambitionen är att vi ska genomföra alla investeringar.  Nu går vi igenom vår ekonomi och följer utvecklingen. I Vimmerby jobbar vi på med bygglov och det här liggar kvar i den planen. När vi väl sätter ned spaden är svårt att säga, det beror på det ekonomiska läget framöver.

När tror du att ni kan trycka på startknappen?

– Vi får se efter årsskiftet.

Finns det någon oro för att ni måste stoppa något av de här projekten?

– Ambitionen är att vi ska genomföra alla de planer vi har, men det beror på ekonomiska läget framöver. Som det ser ut nu säger vi inte att vi inte ska genomföra det.

 "Klart att det är tråkigt"

Hedsand tror att kunder och anställda har förståelse för beslutet: 

– Jag tror de flesta förstår hur kostnadsutvecklingen ser ut och den osäkra värld vi lever i just nu. Under hela hösten har det varit svårt med leveranser för de här projekten också – det är många aspekter som gör det. Butiken i Målilla går jättebra så det är klart att det är tråkigt i det fallet.

Hur mår Coop överlag?

– Det rullar på bra, vi har haft en otroligt bra försäljningsutveckling, men sedan har vi ökade kostnader också. Jag går inte ut med några siffror, men vi ligger bättre än index i dagligvaruhandeln.

Några faktiska siffror vill inte Hedsand gå ut med. 

Fotnot: Coop Oskarshamn driver fyra butiker i våra kommuner: Vimmerby, Hultsfred, Målilla och Virserum. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt