Annons:

Så påverkas Vimmerbyhus av konjunkturen:

Vimmerbyhus påverkas förstås också av konjunkturen. "Vi vill undvika varsel så långt det bara går", säger vd Joakim Ivarsson. Foto: Jakob Karlsson

Så påverkas Vimmerbyhus av konjunkturen: "Givet att vi drabbas också"

Flera stora företag inom husbranschen har tvingats varsla personal. Där är inte Vimmerbyhus i nuläget.
– Men det är givet att vi drabbas av det som händer också, säger vd:n Joakim Ivarsson.

Annons:

Under februari tvingades ett av kommunens största företag, Boklok, varsla närmare en tredjedel av sin personal. Varslet är bara ett av många inom husindustrin i närområdet.

Vimmerbyhus, med tillverkning i Vimmerby och Storebro, drabbas också av läget.

– Det är givet att vi drabbas av det som händer, men vi har inte sett effekterna ännu. Vi får höja blicken och se vad som händer. Orderingången är inte lika stor som för ett år sedan. Men vi har bra tryck fortfarande och en hel del förfrågningar, men det är oron i världen som är bekymret, säger Joakim Ivarsson, vd för Vimmerbyhus.

Hur långt fram ser det bra ut?

– När det gäller takstolar är efterfrågan hög. Vi kör på full bemanning där och likaså i husfabriken. Den första lilla nedmattningen vi ser är runt påsk, men då handlar det mer om att vi flyttar personal till takstolsfabriken. Ett likadant steg tar vi vecka 17. Cirka 30 procent av hösten är orderfylld. Vad vi sedan gör i december vet vi inte, men det visste vi inte för ett år sedan heller. Vi får lyssna av marknadsläget.

Hade en fantastisk höst

Vimmerbyhus tillverkar takstolar åt Boklok. Hur deras varsel kommer påverka är okänt.

– Det stämmer att det är en kund för oss. Vi hoppas förstås att de får igång sin försäljning eftersom det är en stor kund för oss. De har orderlagt väldigt mycket hos oss och det är nästintill så att vi inte klarat av det. Vi har nästan jobbat ihjäl oss ett tag under högkonjunkturen, men det är klart att det kan påverka oss.

Har ni behövt reducera personal?

– Vi har haft en del provanställningar där man inte fått fast anställning. På tjänstemannasidan har två individer fått sluta på grund av arbetsbrist. 

Samtidigt är det svårt att säga att Vimmerbyhus behövt reducera personalstyrkan. Vid semestern 2022 hade man knappt 40 anställda. Inte långt senare var man 75.

– Vi hade en höst som var helt fantastisk. Många var endast tidsbestämda anställda av dem. 

"Lyhörda och snabbfotade"

I nuläget är man någonstans mellan 50 och 55 anställda. Joakim Ivarsson säger sig inte vara jätteorolig över att det behöver bli något varsel.

– Man ska ha respekt för att det inte går att säga i mars hur det kommer se ut augusti, men vi har en bra skara medarbetare som vi vill behålla. Vi får vara lyhörda och snabbfotade. Måste vi så måste vi, men ambitionen är att undvika det så länge det bara går. Vi är också ganska flexibla och det räcker med ett ganska få antal affärer för att rädda produktionstid. 

Just flexibiliteten kan bli avgörande, tror vd:n. 

– Vi har styrt hårdare mot privatmarknaden, men det finns andra marknader och vi har en flexibel produkt och kunderbjudande. Det går att titta på andra byggnationer också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt