Annons:

VARSLET LINDRAS PÅ VIMMERBYFÖRETAGET – FÄRRE BEHÖVER GÅ HEM

Varslet blev mindre på Vimmerbyhus. Totalt 13 anställda får gå hem. Foto: Arkivbild

VARSLET LINDRAS PÅ VIMMERBYFÖRETAGET – FÄRRE BEHÖVER GÅ HEM

I mars kunde vår tidning berätta att krisen i småhusbranschen drabbar även Vimmerbyhus. Företaget tvingades varsla 16 anställda om uppsägning. Nu är förhandlingarna klara och då visar det sig att färre behöver gå hem. 

Annons:

Det var i mitten av mars som en tredjedel av personalstyrkan på Vimmerbyhus varslades om uppsägning på grund av arbetsbrist. Läget då var att Vimmerbyhus skulle återgå till den kostym man hade för ett år sedan.

Nu, några veckor senare, är förhandlingarna klara med facket. Flera hustillverkare har drabbats hårt av en sviktande marknad och Vimmerbyhus är ett av många. 

Så sent som i går berättade Dagens Vimmerby att varslet på Boklok i Gullringen blir lika stort som befarat. Men faktum är att varslet vid Vimmerbyhus lindras. Istället för 16 anställda tvingas 13 gå hem efter förhandlingarna. 

– Det blir 13 personer som är föremål för uppsägning istället för 16. Det är skönt förstås. Förhandlingen landade på 14, men vi har lyckats göra en återanställning efter det, säger vd:n Joakim Ivarsson. 

Vad beror det på att ni lyckats lindra varslet?

– Faktum är att försäljningen har förbättrats en aning. Den är inte uppe på nivåer man önskar, men lite har det förbättrats. Om det är en indikation på att marknaden kan vända eller inte törs jag inte säga, men det ser lite ljusare ut ändå. Det gör det. Sedan ska det hålla i sig försäljningmässigt och utmaningarna är fortfarande stora. 

"Får många förfrågningar"

Vimmerbyhus vd har ändå förhoppningar om att läget kan ljusna ytterligare framöver.

– Vi får många förfrågningar. Det är mer förfrågningar nu än förra året vid samma tid, men man vågar inte ta det sista språnget riktigt. Det handlar nog om att man inte vet var räntan ska landa eller vilken slutkostnaden blir. En stabilitet i räntemarknaden vore skönt, så man vet vad man har att jobba med. 

Så du ser ingen risk för nya varsel nu?

– Det är inget vi bereder. Vi ska ta den här stormen i mål och arbetar aktivt för att förhindra något ytterligare. Materialmässigt ligger det rätt stabilt för tillfället och det är en fördel. Vi får inte alltför stora kostnader för att material skenar. 

Hur är stämningen på företaget?

– Stämningen är allvarlig, men man förstår läget och utmaningarna vi sitter i. Så jag skulle ändå vilja säga att stämningen är relativt god. 

Börjar gå hem 15 maj

Joakim Ivarsson hoppas förstås på en återhämtning och vändning i branschen. 

– Det kommer en vändning, frågan är bara när. Det är en tidsfråga. Det man är mest rädd för är att släppa iväg kompetens till konkurrenter och kollegor. Det finns en jätteoro för det, för när det drar igång igen behöver vi all kompetens vi kan få. 

De första börjar gå hem från Vimmerbyhus den 15 maj i år. Vimmerbyhus kommer vara runt 40 anställda när de som sagts upp slutat på företaget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt