Annons:

Fick lägga ned sin nya fabrik – så är läget på Vimmerbyföretaget

Joakim Ivarsson, vd på Vimmerbyhus, är hoppfull inför framtiden. Foto: Arkivbild

Fick lägga ned sin nya fabrik – så är läget på Vimmerbyföretaget

Förra veckan kom det tunga beskedet att Boklok varslar ytterligare 65 anställda om uppsägning. Vimmerbyhus har inte behövt lägga något ytterligare varsel efter sin neddragning för knappt ett år sedan, men har fått lägga ned sin nya fabrik i Storebro.
– Det här blir ett mellanår, säger vd Joakim Ivarsson.

Annons:

Att Boklok genomför sitt tredje stora varsel på ett år slog ned som en bomb i trakten förra veckan. Slår varslet igenom fullt ut blir man endast 14 anställda kvar i sin fabrik i Gullringen. 

Vår tidning kollade därför läget med ett annat stort husföretag i kommunen. 

– Boklok är inom ett helt annat segment än oss, men det är klart att alla de stora loken i branschen är viktiga. Det påverkar det mentala hos kunderna när de läser om andra stora organisationer och i slutändan påverkar det köplusten av vår produkt. Vi är i samma bransch, men producerar inte samma typ av boende. Sedan är det jättesorgligt för branschen och för orten Gullringen. Vi har många gånger varit stolta över att kunna säga att den fabriken ligger två mil norr om oss, säger Joakim Ivarsson, vd för Vimmerbyhus. 

Under senvintern 2023 tvingades Vimmerbyhus varsla en tredjedel av personalstyrkan. Sedan dess har man lyckats hålla styrkan intakt, även om det kommer bli en MBL-förhandling om arbetsbrist i närtid. Nu har Vimmerbyhus knappt ett 40-tal anställda.

– Vi ligger i nivå med var vi var innan semestern 2022. Det är kallat till en MBL-förhandling och det handlar om arbetsbrist mycket på grund av den årstid vi befinner oss i. Vi har hållit personalstyrkan nästintill intakt, men det rör sig om två, tre arbetstagare kopplat till takstolstillverkningen. Den här årstiden är lite tuffare. På hussidan är vi inte lika känsliga och det säljs fortfarande hus. Produktionen är bra planerad, men det man väntar på från kundernas sida är att räntan ska sjunka lite och att bankerna riskanalyserar på ett annat sätt.

Fick lägga ned fabriken

Vimmerbyhus gjorde också en satsning på en ny fabrik för takstolstillverkning i Storebro, men den tvingades man lägga ned under våren 2023. 

– Vi gjorde takstolar åt Boklok och den satsningen fick vi lägga ned. 

Hur ser ni på det här året?

– Det här blir ett mellanår. Vi landade väldigt bra förra året omsättningsmässigt. Fram till och med maj blev det ett kalasår och alla har kämpat och slitit för att utveckla vår produkt. Däremot kommer 2023-2024, från maj förra året, bli mer av ett mellanår. Vi landar inte på den nivå i omsättning som vi önskat, men vi gör det riktigt bra när det blåser ändå.

Hoppfull framåt

Vimmerbyhus vd Joakim Ivarsson säger att han är hoppfull framåt.

– Jag ser positivt på det även om det är en tuffare marknad där ute och mer prispressat i branschen. Det finns utmaningar, men då gäller det att tänka till och bli mer effektiva. 

Hans förhoppning är också att kunna ligga kvar på cirka 40 anställda.

– Bemanningsplanen som ligger sex till åtta månader framåt ser stabil ut. Vi hoppas att det inte blir värre och snarare ser man vissa ljusningar. Inflationen går ned och räntesänkningar kan komma enligt prognoserna. Vi ser ett intresse från våra kunder som ligger på 2021 eller 2022 års nivåer. Man vill ha priser på kostnadsförslag och så vidare, men det är köpbeslutet som är tufft. Det handlar om boendekostnader och att få ihop kalkylen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt