Annons:

  • Nästa steg i monstersatsningen – här ska helt ny fabrik för hundratals miljoner byggas

    Nu syns mer av Ikea Industrys mångmiljonsatsningen på en ny fabrik. Schaktningsarbetet har påbörjats i sydöstlig riktning från befintlig produktionshall. Foto: Lotta Madestam

  • Nästa steg i monstersatsningen – här ska helt ny fabrik för hundratals miljoner byggas

    Det schaktade området är stort. Ansökan avser en nytillkommen area på drygt 22 000 kvadratmeterl. Tillbyggnaden är en del av ett större projekt gällande utökning av produktionskapaciteten på området. Foto: Lotta Madestam

  • Nästa steg i monstersatsningen – här ska helt ny fabrik för hundratals miljoner byggas

    Väninnorna Mona Engström och Anita Alnemo tycker det är jätteroligt att höra om IKEA Industrys jättesatsning. Foto: Lotta Madestam

  • Nästa steg i monstersatsningen – här ska helt ny fabrik för hundratals miljoner byggas

    Enligt bygglovet uppförs tillbyggnaden med en byggnadshöjd på drygt sex meter. Det blir en fasadbeklädnad i betong och plåt som målas blå, grå, och vit. Foto: M2 arkitektur byggkonsult

  • Nästa steg i monstersatsningen – här ska helt ny fabrik för hundratals miljoner byggas

    Träd har fällts närmast järnvägen och schaktningsarbetet är igång. Foto: Lotta Madestam

Nästa steg i monstersatsningen – här ska helt ny fabrik för hundratals miljoner byggas

Ikea Industry har påbörjat schaktningen av området, där den nya fabriken ska byggas. Bygglovet visar en del av företagets planer för expansionen som är beräknad till 700 miljoner kronor.
– Satsningen säkerställer jobben och vi kan hoppas att det också ger en del nya arbetstillfällen, säger Erik Bouvin, klubbordförande i GS-facket.

Annons:

Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat bygglov för Ikea Industrys tillbyggnad av en industrilokal, som är en del av ett större projekt. Satsningen ska öka lagrings- och produktionskapaciteten med 25 procent är målsättningen.

– Vi har gått ifrån att det är lite av en dröm att få bygga ut och utveckla, till att det nu är verklighet, sa vd Klas Franzén när arbetet inleddes i somras med byggandet av två lager i anslutning till befintlig industrilokal.

Den delen är klar och slutbesiktigad sedan slutet av förra året.

Schaktar för ny fabrik

Nu syns än mer av satsningen som är beräknad till omkring 700 miljoner kronor och som ska göra företaget starkare som möbelleverantör.

Målsättningen är att tillverka fyra miljoner garderober per år och håller målsättningen ska företaget kunna börja leverera ut dem från nya fabriken hösten 2024.

I anslutning till personalparkeringen, närmast järnvägen har träd fällts och schaktningsarbetet inletts.

– Där ska det nya skeppet byggas, säger Erik Bouvin. 

Bygglovsansökan avser en nytillkommen area på drygt 22 000 kvadratmeter som uppförs i sydöstlig riktning från befintlig produktionshall.

Dagens Hultsfred har varit i kontakt med företagets vd Klas Franzén, som via mail meddelar att man tyvärr måste prioritera sina interna aktiviteter, men att planen är att ge vidare information under våren.

Stillar nyfikenheten

Bygglovet stillar dock nyfikenheten en del. Tillbyggnaden får en byggnadshöjd på drygt sex meter med en fasadbeklädnad i betong och plåt som ska målas blå, grå och vit.

Enligt bygglovsansökan ska Silverslättsvägen att förlängas, där tillbyggnaden kommer att anslutas med last- och lossningsmöjligheter. Även en verkstad för truckar inryms.

Hur märks satsningen på företaget?

– I grunden är det förstås väldigt postivt. Man ser att det satsas på Hultsfred, en investering i den här storleken säkerställer fabriken och jobben. Men glädjen har också en baksida i att ingenting ger sig självt. Utan det är mycket jobb, så det blir en ansträngd organisation. Jag märker det på många olika positioner, säger Erik Bouvin.

Vad tror du om möjligheterna att satsningen ger nya arbetstillfällen till Hultsfred?

– Tanken är att det ska vara full produktion också på den gamla Paxgarderoben och att de ska saxa ut varandra. Det är intressant att få det att fungera. Vi kan hoppas att det också ger en del nya arbetstillfällen, men det är inget lovat eller förhandlat. Vi är inte i det skedet.

”Ger framtidshopp”

Satsningen tas förstås emot med glädje bland invånarna i Hultsfred. Väninnorna Mona Engström och Anita Alnemo tycker det är jätteroligt att höra om Ikeas planer.

– Jättebra att ett företag i Hultsfred satsar. Det ger lite framtidshopp, säger de.

Ann-Christin Jensen är också tacksam för att en industri på orten satsar.

– Det låter bra. Arbetstillfällena behövs, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt