Annons:

STOR BYGGKONCERN KÖPER LOKALA KONCEPTET – ”KÄNNS KANON”

Leif Sörensen och Jerker Ekelund kommer att arbeta vidare inom Klar Kvadrat när SEHED Byggmästargruppen nu tar över konceptet. Foto: Jakob Karlsson

STOR BYGGKONCERN KÖPER LOKALA KONCEPTET – ”KÄNNS KANON”

Klar Kvadrat har byggt mängder med industrilokaler i Vimmerby, Hultsfred och Västervik. Nu tas det lokala företaget över av koncernen SEHED Byggmästargruppen.
– Det känns kanon och det ska bli roligt att följa utvecklingen, säger Leif Sörensen. 

Annons:

Leif Sörensens koncept för industrilokaler har blivit verklighet i flera kommuner i närområdet. För tillfället byggs en ny etapp i Västervik och sedan tidigare har två byggts i Vimmerby och en i Hultsfred. Starten gjordes i Stockholm för 25 år sedan där Sörensen byggde upp hundratals lokaler till främst småföretag. 

Under försäljningsansvarige Jerker Ekelunds ledning fick konceptet namnet Klar Kvadrat under fjolåret och nu tas nästa steg. 

Sörensen väljer att sälja upplägget till den stora byggkoncernen SEHED Byggmästargruppen med cirka 400 anställda och en omsättning runt 2 miljarder under de senaste åren. I affären ingår befintliga fastigheter och fortsatt försäljning av dem. 

– Vi har haft en del intresserade tidigare, men nu kändes det helt rätt och hela proceduren har gått väldigt fort. Vi får in en stor aktör som kan driva det här vidare, säger Leif Sörensen. 

”Har verkligen gått över förväntan”

Sörensen, med sitt bolag Anncott Fastigheter, kommer att finnas kvar i verksamheten till utgången av 2024. 

– Jag var 50 år när det här startade och det är 25 år sedan nu. Jag har funderat en del på hur vi ska göra i framtiden och när den här möjligheten dök upp blev det en perfekt lösning och jag och Jerker får vara med och driva det vidare. De är även mer öppna för att hyra ut lokalerna än vad vi har varit och det tror jag är en fördel i de tider som är nu. 

Har utvecklingen blivit som du tänkt i Vimmerby, Hultsfred och Västervik? 

– Ja, absolut och det har verkligen gått över förväntan försäljningsmässigt. Jag är nöjd med utvecklingen.  

Köpeskillingen vill Sörensen inte gå in på. 

– Det är en bra affär för båda parter och vi är nöjda. 

”Vi kommer dra nytta av det”

SEHED Byggmästargruppens huvudägare Pål Wingren tror att det finns en stor potential i upplägget. 

– Vi har känt Jerker under ett antal år och det här dök upp. Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att utveckla det här konceptet. Det ligger i linje med vår verksamhet och våra tankar, säger Pål Wingren och fortsätter: 

– Vi är ett byggföretag med verksamhet från Hälsingland och ned emot Östergötland. Vi har tittat i de här krokarna och har både nyproduktion, rotverksamhet, plåtslagerirörelse och en fasadrörelse inom vårt företag.

Wingren känner Jerker Ekelund sedan tidigare. 

– Han har stort kunnande om marknadsbehovet och vi tyckte att det här passade in i vår gruppering, vi kommer dra nytta av det. Sätet kommer vara i Västervik med ledning av Leif och Jerker. Vi ska utveckla det hela. 

Målsättningen är att nå en omsättning på 100 miljoner per år och kliva in i nya marknader. 

– Det är ett väldigt viktigt koncept för företagare som vill starta något eget och behöver något enkelt för att komma igång. Det blir kostnadseffektivt och vi ska inte tynga deras balansräkningar och kapital. Vi kan tänka oss att både avyttra och hyra ut de här modulerna för den som vill starta. 

Kommer bygga i två nya kommuner

Utöver Vimmerby, Hultsfred och Västervik har nya ägaren nu fattat beslut om att bygga upp konceptet i Eksjö och Nässjö. 

– Sedan tittar vi på några andra ställen i landet där vi har verksamhet. Jag tror det kommer passa väldigt bra. Den här investeringen kommer klara ett högre ränteläge och Sverige bärs ju upp av småföretagare. Då passar det här in och kan utvecklas starkt. Vi ska fortsätta på det som byggts upp och lära oss det här ordentligt först. Det är viktigare att vi går lite långsamt framåt och har ett överskott än att vi rusar.  

”Fantastiskt roligt”

Jerker Ekelund fortsätter som försäljningsansvarig och han tror på den nya konstellationen: 

– Det är fantastiskt roligt att det blivit av och att jag fått vara med och hitta den här köparen. Utöver det är det roligt att både jag och Leif blir kvar i konceptet. Vi har spännande expansionsplaner och jag får vara med och bygga upp strukturen. Det finns en marknad för den här typen av byggnader på fler platser i landet. Det gäller att identifiera de platser där vi har så lite konkurrens som möjligt. Även om vi har en del saker som skiljer ut oss så är vi inte ensamma om konceptet. Vi tittar söderut i Småland, i Östergötland och i Mälardalen samt även norrut.

Hur stort kan det bli? 

– Målsättningen på en omsättning runt 100 miljoner är fullt rimlig. Sedan hoppas jag att vi kan hitta en del synergier med SEHED Byggmästargruppens övriga verksamhet. Vi får jättemycket muskler bakom oss.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt