Annons:

  • Vimmerbyföretaget såg faran – ny produkt och nytt avtal är framtiden

    Morgan Svensson, produktionschef på Älö Trä, och Stefan Gustafsson, vd. Foto: Micael Rundberg

  • Vimmerbyföretaget såg faran – ny produkt och nytt avtal är framtiden

    Den första tvättstugan inom ramen för avtalet med HBV som ska levereras nästa vecka. Foto: Privat

  • Vimmerbyföretaget såg faran – ny produkt och nytt avtal är framtiden

    Nyligen var HBV och LInden Fastighets AB på besök hos Älö Trä i Vimmerby. Foto: Privat

Vimmerbyföretaget såg faran – ny produkt och nytt avtal är framtiden

När hustillverkarna började ta hem sin legotillverkning bytte Älö Trä kurs. Företaget har nu tecknat ramavtal med HBV, så landets allmännyttiga bostadsbolag kan avropa kompletteringsbyggnader från Älö Trä. I nästa vecka levereras den första tvättstugan, och företagets vd Stefan Gustafsson är hoppfull inför framtiden.
– Förhoppningsvis är det detta som kommer bära oss framåt, säger han.

Annons:

Älö Trä såg faran i att låta företaget vila allt för tungt på legotillverkning till husbranschen redan innan marknaden började vika. För några år sedan gjordes en riktningsförändring i bolaget och man beslutade sig för att börja tillverka tvättstugor, med fastighetsbolag och bostadsbolag som målgrupp.

För en tid sedan vann man en upphandling som inköpsföreningen åt Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, HBV, initierat. Med HBV har man nu tecknat ett ramavtal som gör att allmännyttan inte behöver göra någon egen upphandling när det är dags att låta uppföra exempelvis en ny tvättstuga, utan kan göra avropet genom HBV.

– Det här ramavtalet handlar om kompletteringsbyggnader och då företrädelsevis tvättstugor, berättar Älö Träs vd Stefan Gustafsson.

Tvättstugor är framtiden

Älö Trä kanske är mest känt för det klassiska ”Gudrun-dasset”, som företaget började tillverka efter stormen Gudrun 2005. Sedan dess har det dock hänt en hel del. Offentliga toaletter, med den senaste tekniken avseende elektroniska lås, betallösningar, sms-funktioner, säkerhetsspolning och avancerad teknik för vatten, tvål och papper, är fortfarande en viktig produkt. Men en stor del av framtiden hoppas och tror man också ligger i tvättstugor.

– Det började egentligen med att vi gjorde en tvättstuga till ett fastighetsbolag innan ramavtalet med HBV. Linden Fastighets AB, det kommunala bostadsbolaget i Nässjö, var här och tittade på det, och nu är de det första bolaget som bestämt sig för att ta steget och avropa från ramavtalet. Det var en form av dörröppnare. Leverans av en tvättstuga med två rum sker vecka 19, och häromdagen var de här och tog en sista titt på den, berättar Stefan Gustafsson.

Arbetat fram färdigt koncept

Lindens tvättstuga ska placeras i en miljö som är byggd på 1920-talet. Därför har det ställts höga krav på att tvättstugan knyter an till miljön.

– Det ska vara lite bod eller skjul över den, och vi har även jobbat mycket med färgsättningen för att den ska stämma överens med den ursprungliga.

Tillsammans med HBV har Älö Trä arbetat fram ett koncept som gör att de olika bostadsbolagen lätt kan ta fram mallar och få färdiga priser på HBV:s hemsida.

– Där söker de fram kompletteringsbyggnader, och så kan de välja olika taklösningar, fasader, inredning, solceller och så vidare, och få fram en slutpeng och kunna avropa den, berättar Stefan Gustafsson.

– Konceptet är detsamma som vi gör med de offentliga toaletterna, vi tar in en betongplatta, bygger byggnaden och bestyckar den med maskiner. Vi följer exakt samma koncept, berättar produktionschef Morgan Svensson.

Kostsamt att renovera

I miljonprogrammen som byggdes på 1960- och 70-talen är tvättstugorna vanligtsvis placerade i källarna. Nu är det dags att renovera många av dessa, och det har visat sig att det är ganska kostsamt att tillgodose många av de nya krav som finns på exempelvis tillgänglighet, utrymningsvägar och trygghet.

– Genom att lyfta upp tvättstugorna på markplan och få en genomsiktlighet gör vi så att en tryggare miljö skapas. Tyvärr förekommer det en del ljusskygga verksamheter i källarna i dag, som man vill få bort, så det är bättre att få upp den i ljuset, menar Stefan Gustafsson.

Är inte detta en dyr lösning för fastighetsägarna?

– Nej, snarare tvärtom. Dels ställs det nya krav på anläggningarna, sedan ska det oftast in nya bokningssystem, doseringssystem och maskiner vid en renovering, och det blir väldigt kostsamt att göra i en källare. Jag skulle säga att det är betydligt mer kostnadseffektivt med en ny byggnad på markplan.

Långa processer

Älö Trä omsätter i dag runt 50 miljoner kronor. I och med småhustillverkarnas dipp är legotillverkningen nu nere på en väldigt låg nivå, då många hustillverkare har tagit hem sin produktion i takt med att marknaden har vikt, men Stefan Gustafsson hoppas att tvättstugorna och ramavtalet ska utgöra en viktig del i framtiden.

– Så är det absolut. Men det är långa processer det handlar om. Beslut ska tas och pengar sättas av i budget, så det är ju inte så att det smäller till och vi får en order på ett antal tvättstugor i augusti, det kan ta både ett och två år.

Men vilken potential ser ni i tvättstugorna?

 – Det är jättesvårt att säga. Det kan bli två tvättstugor om året, men om det här slår igenom och det kommer tio bostadsbolag som ska ha varsin tvättstuga så är det ju något annat. Det kan bli stort, men det vet vi inte. Bostadsbolagen måste ju ha attraktiva bostäder att hyra ut och många har renoveringsbehov. Mycket beror på hur bostadsbolagen svarar upp på HBV:s marknadsföring, så det är spännande för oss.

Underhåll, ingen investering

Älö Trä har klarat både pandemin och den vikande konjunkturen på ett starkt sätt. Sedan i vintras har personalstyrkan visserligen skurits ner med fyra personer, men nyligen kunde man anställa en ny, så totalt har företaget nu 22 medarbetare.

– I och med att legoproduktionen till största delar har försvunnit, känns det ändå bra att kunna stå på egna ben. Legoproduktionen och konjunkturen är svåra konkurrenter.

– Förhoppningsvis är tvättstugor och toaletter det som kommer bära oss framåt. Underhåll måste fastighetsägare alltid göra, och en ny tvättstuga är just ett underhåll, ingen investering, menar Stefan Gustafsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt