Annons:

Lokalt storföretag tvingas varsla:

Leiab i Mariannelund tvingas varsla fem tjänstemän om uppsägning. Foto: Arkivbild

Lokalt storföretag tvingas varsla: "Nyproduktionen är stendöd"

Fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund tvingas varsla. Totalt berörs fem tjänstemän av varslet.
– Nyproduktionen är stendöd, säger vd:n Johan Pettersson till vår tidning.

Annons:

Leiab är en ett av traktens absolut största företag och har flera mycket starka år bakom sig. Nu drabbas man, likt många andra, av krisen i byggbranschen.

Företaget har lagt ett varsel som berör fem tjänstemän. Det är en sjättedel av tjänstemännen på Leiab som nu varslas om uppsägning. 

– Så är det tyvärr. Vi är drabbade av byggkonjunkturen som är väldigt ansträngd, minst sagt. Alla har väl varit mer eller mindre påverkade senaste halvåret. Nu ser vi att många i vår bransch som haft en hyfsad orderstock inte får in någonting. Vi har samma trend vi också. Det är inget nytt som kommer in och då måste vi gå ned i kapacitet. Nyproduktionen är stendöd och vi får leva på fönsterbyten, säger Leiabs vd Johan Pettersson. 

Förhandlingar väntas starta den här veckan.

– Sedan är det nog klart inom några veckor.

Inget varsel på golvet

Än så länge är det inga varsel lagda för produktionspersonalen.

– Men det är ett tufft läge för alla som befinner sig i byggbranschen. Jag har självklart förhoppningar om att det ska kunna fungera, men byggbranschen är i en väldigt tuff situation. 90-talskrisen är det nog som ligger närmast till hands att jämföra med. Det är oerhört tufft med så höga räntor och det är många olika faktorer som gör att det håller i sig. De flesta har inte råd att göra det man gjorde tidigare och har inte råd att köpa bostad eller renovera. 

Leiab följer läget noggrant vecka för vecka. 

– Jag hoppas inte vi behöver lägga fler varsel, men den förhoppningen har alla. Har vi sett botten ännu eller kommer det bli ännu sämre? Det är svårt att veta. 

Leiab har cirka 100 anställda på golvet och 30 tjänstemän.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt