Fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund inför korttidsarbete.
Foto: Arkivbild
Fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund är en stor arbetsgivare i trakten och har många anställda från både Vimmerby och Hultsfred. Företaget har, som många andra, tuffa månader bakom sig och tvingades i höstas varsla personal.
Nu vill man undvika fler varsel, vilket även facket vill. Därför har man nu infört korttidsarbete. Det är GS-facket och TMF som tecknat ett korttidsavtal utan statligt stöd. Den möjligheten utnyttjar nu Leiab.
Det innebär att arbetstagaren går ned 20 procent i arbetstid och tappar tolv procent av sin lön. Avtalet gäller februari månad ut.
– Vi är en del av byggbranschen och den branschen, tillsammans med detaljhandeln, har haft det tufft under lång tid. Det är ingen hemlighet att vi har låg orderingång. Nyproduktionen har fallit ihop fullständigt och vi har mindre att göra i fabriken. Nu har vi hittat den här lösningen kortsiktigt och hoppas att det vänder senare i år. Det här gäller för februari och vi hoppas att vi kan avbryta det så fort som möjligt, säger Johan Pettersson, vd för Leiab.
Kostsam lösning
Att Leiab inför fyradagarsvecka är förstås ett försök att slippa varsla personal.
– Vi vill som alla andra undvika att varsla duktig och kompetent personal. Om det inte vänder har vi inget annat val, men vi hoppas att det endast är en tillfällig svacka. Normalt sett, inom fönsterbranschen, tar försäljningen fart, det blir positiva tongångar och volymerna kommer in, när våren kommer. Hur det blir den här våren får vi se.
I och med att arbetstagarna får behålla en större del av sin lön jämfört med arbetstiden är det en kostsam lösning för företaget. Avtalet gäller som längst i tio månader.
– Jag tror inte något företag kan tänka sig maxtiden. Det är alldeles för kostsamt. Vi ser att vi bara kan göra det här tillfälligt. Men det är en tillfällig lösning som är bättre än varsel. Vi både tror och hoppas att det vänder, men gör det inte det så har vi inte något annat alternativ.
Hur har det tagits emot bland era anställda?
– Det är blandat som det alltid är. Det finns dem som gärna jobbar alla timmar samtidigt som vissa ser det här som en möjlighet att göra annat i livet. Jag upplever ändå att det är genomgående positivt utifrån att det blev tydligt för alla. Det här kommer inte som någon överraskning för någon och de allra flesta ser nog det här som en bättre lösning att ta till än ett varsel.
Hur ser du på regeringens roll i den här krisen?
– Jag tror att regeringen är tvungen att göra något längre fram. Det här kommer förmodligen sprida sig till fler branscher och det är så enkelt att konsumentens pengar inte räcker till. Det räcker inte ens till allt man måste göra. Jag tror att regeringen kommer behöva göra någon form av åtgärd, annars kommer vi se massarbetslöshet inom sex till tolv månader.
Leiab hade 150 anställda för ett halvår sedan. Nu är man nere på 120 anställda.