Annons:

VIMMERBYFÖRETAGET KLIVER UR STAD – MEN SÅ SATSAR MAN ISTÄLLET

Linda Carlsson är vd för Materialmännen. Foto: Arkivbild

VIMMERBYFÖRETAGET KLIVER UR STAD – MEN SÅ SATSAR MAN ISTÄLLET

Materialmännen har butiker i Vimmerby, Eksjö, Västervik, Oskarshamn, Tranås och Valdemarsvik. Men nu kliver man ur Oskarshamn. Istället satsar Bolist samt Happy Homes och Svenska Hem i samma lokaler.
– Jag står som finansiär till de här tre bolagen som skapas, säger Materialmännens vd Linda Carlsson.

Annons:

I över ett års tid har Linda Carlsson vridit och vänt på frågan. Nu är det klart. Materialmännen släpper Oskarshamn och istället lanserar företagaren ett nytt byggkoncept i samma lokaler. 

– Det blir en Bolistsatsning med en butik, men det andra konceptet är helt nytt. Happy Home och Svenska Hem kommer dela butik. Vi går helt utanför boxen och tänker helt nytt. Det här blir inte traditionellt på något sätt, utan det kan bli så att man helt sömlöst går ihop. Det kan vara så att man hittar tapetavdelningen bland fåtöljer och så vidare. Det är helt öppet, säger Linda Carlsson, vd för Materialmännen. 

Hon står som finansiär till de tre bolagen.

– I Bolistbolaget har jag hittat en entreprenör som vill driva det här och bli delägare. När det gäller Happy Homes/Svenska Hem kommer jag börja söka en entreprenör som vill driva butiken.

Varför sker det här?

– Vi behövde göra något i Oskarshamn. Vi har väldigt stora fastigheter och lokaler där och Oskarshamn var den enda marknaden där vi krockade. Det fanns redan en XL-Bygg sedan tidigare och våra avtal säger att hela Materialmännen ska bli XL-Bygg. Efter ett tag kände jag att vi inte ville in och bråka med samma varumärke. Det känns inte kul för någon av oss, så nu har vi vridit och vänt på det här i ett helt år. Hur ska vi göra istället? Då kom jag i kontakt med Bolist som sålde in det här konceptet till mig. Det är något nytt och fräscht, säger hon.

"Blir pionjärer"

Samtidigt var det en resa att ta inom XL-gruppen.

– Man får egentligen inte vara både XL-handlare och Bolisthandlare, så vi blir pionjärer med XL på en ort och Bolist på en annan ort. 

Nu kommer de nya bolagen att dela på den lokal Materialmännen tidigare haft i Oskarshamn. 

– Nu bryter vi upp de här två butikerna och det kommer bli ett stort utrymme emellan. Bolistbutiken blir åt söder och Happy Homes/Svenska Hem åt norr. Bolistanläggningen blir på 2 650 kvadrat och den andra på 2 660 kvadrat. Det blir två juridiska enheter och två helt åtskilda butiker, så det krävs en del ombyggnationer och satsningar. Sedan blir det tusen kvadrat kvar i fastigheten som kommer att förädlas för nya externa hyresgäster. 

Kan det här bli aktuellt på fler orter?

– Jag vet inte. Vi får prova det här nu och se hur utfallet blir. Funkar det bra så är det bara att kopiera, men vi testar här nu. Men jag kommer inte bli Bolist på någon av de andra befintliga orterna. Det är mer om det dyker upp någon möjlighet där det passar att etablera en Bolistbutik eller förvärva en. 

Går det att säga något vad ni kommer behöva investera?

– Klart jag har investeringskalkyler för mig och bolaget, men jag brukar aldrig vilja nämna summor. Det behöver inte beröra andra än mitt bolag. Det är klart att vi pratar några miljoner i den här satsningen, utan att säga en exakt siffra. Men det här mottogs väldigt positivt av mina proffskunder igår kväll.

Blir alla jobb kvar?

– Det är inte färdigförhandlat, men jag tror vi kommer kunna rädda alla arbetstillfällen. Det kan skilja lite i tjänstgöring, men vi är inte helt färdigförhandlade som sagt. 

"Under samma paraply"

Samtidigt förvärvar Mestergruppen Happy Homes, vilket blir känt under dagen. En avsiktsförklaring är tecknad och det som återstår är att Mestergruppen ska rösta ja till förvärvet inom kort.

– Då hamnar mina två stora ben, jag är delägare i båda, under samma paraply. Det innebär att Happy Homes-handlarna blir delägare i Mestergruppen. Det blir fantastiskt för oss och gör Mestergruppen ännu starkare. För Materialmännen som helhet blir det bara fördelar. 

Materialmännens verksamhet i Vimmerby påverkas ingenting av förändringarna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt