Annons:

  • Fabriken går för högvarv – ökat med 20 medarbetare

    Fönsterfabriken Leiab i Mariannelund har ökat antalet medarbetare rejält under senaste tiden. Foto: Pressbild

  • Fabriken går för högvarv – ökat med 20 medarbetare
  • Fabriken går för högvarv – ökat med 20 medarbetare
  • Fabriken går för högvarv – ökat med 20 medarbetare

Fabriken går för högvarv – ökat med 20 medarbetare

Fönsterfabriken Leiab i Mariannelund går som tåget. Senaste månaderna har man ökat antalet medarbetare med 20 personer och nio av dem har redan fått fast anställning. Totalt arbetar nu 140 personer i företaget.
– Det går inte komma ifrån att det är en byggboom just nu, säger försäljnigschefen Fredrik Adolfsson.

Annons:

Leiab är en av traktens absolut största företag och för tillfället går produktionen på högvarv. Orderingången ökar och ökar och så även antalet medarbetare i fabriken. Under den senaste tiden har antalet medarbetare stigit till 140 – och man är nära rekordnivån på 150 som man hade för ett par år sedan.

– Men då Leiab har investerat för nära 100 miljoner med ny träline, måleriline med mera har vi kunnat effektivisera vår produktion mer. Vi ligger just nu på samma produktionstakt som när vi hade 150 anställda, berättar Fredrik Adolfsson. 

"Många orsaker till detta" 

Nio av de 20 nya medarbetarna har redan fått fast anställning och det handlar mestadels om ny personal i produktionen. Skälen till framgången är flera tror Fredrik Adolfsson:

– Det är många orsaker till detta. Det går inte komma ifrån att det är en byggboom just nu. Men exempel på andra orsaker är att flera order som vi sålt in men som pausades på grund av pandemin, kördes igång från årsskiftet och framåt. En annan orsak är att vi har satsat mer på marknaden i England, vilket har resulterat i fyra större projekt.

– Vi har jobbat mycket internt inom företaget, hittat effektiviseringar inom produktionen samt även inom tjänstemannasidan. Vi tror också att kunden märker de fyra sakerna vi trycker på, kvalitet, leveranssäkerheten, vår service samt eftermarknaden.

Hur ser ni på den närmaste framtiden?

– Leiab ser väldigt ljust på framtiden. Vi producerar 2 100 fönster varje vecka just nu. Leiab har förutsättningar att öka produktionen då vi har en maskinpark som klarar 3 500 fönster per vecka.  Vi anställer ju också, men för oss är det väldigt viktigt att acklimatisera oss för varje höjning så vi inte drabbas av leveransförseningar. Vi levererar alltid till objekt. Vilket innebär att inget fönster är det andra likt. Men som sagt är det viktigt att vi hänger med i andra bitar såsom upplärning av ny personal, att våra underleverantörer hinner med att leverera högre volymer, hantering av större volymer och så vidare.

 "Väldigt lojal och pålitlig personal"

Som alla företag har Leiab påverkats av pandemin – men inte särskilt mycket när det gäller efterfrågan. I början av april hade man en större smittspridning med 30 anställda sjukskrivna.

– Vi har generellt klarat oss ganska bra gällande Corona senaste året och inte haft några stora sjukskrivningar. Dock hade vi för vår del en större smittspridning med cirk 30 personer sjukskrivna de två första veckorna i april. Nu ser det mycket bättre ut vi är tillbaka på normal frånvaro första veckan i maj.

När läget var som värst hoppade administrativ personal in på golvet.

– Under de veckor vi hade många sjukskrivna med Corona var bland annat 90 procent av styrkan som arbetade vid målerilinen sjuka. Men då tog en del kontorspersonal på sig blåkläderna och hjälpte till. Vi hamnade några dagar efter i produktionen. Men vi har en väldigt lojal och pålitlig personal som direkt har ställt upp och jobbat/jobbar mycket övertid. Så vi tror att vi snart är tillbaka till normalläge så vi istället kan fortsätta fokusera på framtiden och nästa ökning av nyproducerade fönster.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt