Annons:

ÅBRO INVESTERAR 44 MILJONER I NY ANLÄGGNING

Åbro Bryggeri investerar nu 44 miljoner för att möjliggöra en fossilfri transportflotta. Foto: Pressbild

ÅBRO INVESTERAR 44 MILJONER I NY ANLÄGGNING

Åbro Bryggeri fortsätter att satsa. Nu investerar bryggeriet 44 miljoner kronor i en ny anläggning för produktion och framställning av vätgas. 

Annons:

Vimmerbyföretaget Åbro Bryggeri har erhållit 20 miljoner kronor i stöd från Naturvårdsverket för att investera i en innovativ vätgasproduktion som möjliggör en fossilfri fordonsflotta för verksamheten.

"En satsning som även kommer att gynna Vimmerby stad som därmed kan säkerställa framtidens transportmöjligheter i en tid med stora klimatomställningar", skriver bryggeriet i ett pressmeddelande. 

Totalt är det en investering på 44 miljoner kronor i en innovativ anläggning för produktion och framställning av vätgas. Det är en satsning som möjliggör att hela bryggeriets fordonsflotta kommer att kunna drivas genom fossilfri drift i framtiden. Anläggningen förväntas vara i drift från och med maj 2025, enligt tidsplanen.

– En betydande fördel med vätgasanläggningen är att vi nu kan ackumulera överskottsenergi från solcellsparken till ett energilager som ger oss möjligheten att flytta energi över tid. Detta möjliggör att vi kan leverera våra produkter med enbart egenproducerad fossilfri energi i tanken. Ett stort steg både för oss och samhället, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Kan tillsätta syre i Stångån

Bryggeriet har för avsikt att maximera verkningsgraden i anläggningen genom att återföra värmeenergi från vätgasproduktionen in till framställningen av öl och på så sätt få en ökad cirkulär ekonomi och effektivitet i anläggningen. 

"Satsningen blir också ett innovativt lyft för Vimmerby stad då man nu kommer kunna säkra transportmöjligheterna i samhället, något som blir värdefullt i en framtid med stora klimatomställningar. Långsiktigt planerar även bryggeriet att utnyttja överskottet av syrgas som bildas vid vätgasproduktionen. Ett sådant exempel kan vara att tillsätta syre i Stångån som i sin tur bidrar till en ökad biologisk mångfald genom fiskodling. Med detta initiativ avser Åbro Bryggeri att ta ännu ett kraftfullt steg mot att vara en hållbar aktör, både för affären, miljön och samhället", skriver Åbro Bryggeri.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt