Annons:

  • Första spadtaget för 100-miljonersinvesteringen – tidigare energiministern på plats

    Dan Edlund och Bengt Ingemarsson, från fastighetsbolaget, Helen Nilsson (S) och Niklas Gustafsson (M) från politiken tillsammans med Ingrid Capacitys Ludwig Ahlqvist och Ibrahim Baylan vid det första spadtaget. Foto: Simon Henriksson

  • Första spadtaget för 100-miljonersinvesteringen – tidigare energiministern på plats

    Ibrahim Baylan, tidigare energiminister, sitter i bolaget Ingrid Capacitys styrelse.

Första spadtaget för 100-miljonersinvesteringen – tidigare energiministern på plats

Ett nytt batterilager med en kapacitet på 20 megawatt ska bli verklighet i Vimmerby. För bolaget Ingrid Capacity är det en investering på över 100 miljoner kronor. Nu har det första spadtaget tagits.
– Det är en enorm mängd som kommer kunna användas för att stabilisera nätet, säger Ibrahim Baylan, tidigare näringsminister och styrelseledamot i bolaget.

Annons:

Det var i november 2022 som Ingrid Capacity släppte nyheten att man skulle bygga ett nytt batterilager med en kapacitet på 20 megawatt i Vimmerby. Av olika skäl har projektet dragit ut något på tiden, men nu är arbetet i full gång.

Under måndagseftermiddagen togs det första symboliska spadtaget på Typografen 2 i centrala Vimmerby. På plats fanns företrädare för bolaget, kommunen och tomtägarna.

Ibrahim Baylan, tidigare energiminister mellan 2014 och 2019 för Socialdemokraterna, sitter i Ingrid Capacitys styrelse och höll ett invigningstal inför spadtaget skulle genomföras.

– Vi har en klimatkris där det inte går att överdriva vad det kan leda till. Det som är hoppingivande är att det människan skapat, kan människan också förändra. Fossil energi har byggt framgångsrika samhällen och lett till enorm välfärd för människor å ena sidan och å andra sidan det faktum att det varit baserat på kol, gas och olja under lång tid gör att planeten värms upp och hotar människor, djur och växters levnadsmiljö. Men det går att förändra, säger Ibrahim Baylan. 

Han pekade på oljekrisen i mitten av 70-talet som ett uppvaknande och att Rysslands krig mot Ukraina kan bli ett nytt sådant. 

– Det första steget för att ställa om samhället var att vi byggde ut vår elproduktion med kärnkraft, fjärrvärme och värmepumpar med mera. När vi bestämmer oss kan vi också lösa den typen av enorma kriser vi har sett de senaste åren. Ryssland och Putin har använt energin som ett vapen. Precis som med oljekrisen ger det här ett incitament för att förändra och göra oss mer oberoende med förnybar energi. Allt handlar om att producera energi utan att förstöra klimatet.

"Stora påfrestningar"

Här menar den tidigare energiministern att batterilager kommer spela en betydande roll.

– Tack vare bilindustrin har vi fler batterier och kostnaderna har gått ned, vilket gör att vi kan bygga storskaliga energilager som är just batterier. Det gör att vi kan lagra stora överskott på nätet för att använda vid behov. Vilken dag som helst, oavsett vinter eller sommar, så vet vi att efterfrågan är stor på morgonen, går ned efter det och på kvällarna går det upp igen. Det här utsätter nätet för stora påfrestningar och den här typen av energilager hjälper till på ett kostnadseffektivt sätt. 

Ingrid Capacity är ett ganska nytt bolag.

– Sverige är ett betydligt större land än för 40 år sedan. Vi är 25 procent fler människor, tillverkar tre gånger så mycket i industrin och vår BNP är dubbelt så stor. Men vi använder ändå inte mer el eller energi än i mitten av 80-talet. I Europa har man hållit på med det här länge, men här har det dröjt på grund av vattenkraften. 

"Måste gå hand i hand"

Mängden som kommer lagras i Vimmerby är enorm, säger Ibrahim Baylan till vår tidning.

– Vi kommer kunna använda det för att stabilisera nätet när det blåser för mycket eller för lite, om det är soligt eller inte, och så småningom kommer lagret kunna förse Vimmerby med energi när det behövs. Vi är inte där ännu, men vi kommer dit. 

Hur mycket handlar det om?

– Jag tror att under en timme kommer vi kunna förse större delen av Vimmerby el från det här stora lagret. 

Hur långt fram ligger det?

– Tekniskt går det redan nu, men det handlar om ekonomi och hur energibolagen hanterar det. För Ingrid Capacity är det möjligt från första dagen, men det ska fungera med lokala energibolaget och vara en bra affärsmodell från det att lagret är färdigt. I en del andra länder, som Storbritannien, Tyskland och USA, är man redan där. Så fort lagret är färdigt kan man göra det från första dagen, men det måste gå hand i hand med energi- och elnätsbolagen. 

Klart snabbt

Från första spadtaget tills att energilagret är färdigt kommer det gå fort.

– Vi håller den reviderade tidsplanen. Det ska driftsättas i mitten av sommaren och i slutet av maj kommer ställverket att levereras. Nu börjar arbetet med markarbeten och att förbereda avlopp och dagvatten. Om tre veckor ska vi gjuta plattorna åt batterierna och plitarna till ställverket, säger Ludwig Ahlqvist, byggprojektledare på Ingrid Capacity. 

Vad landar satsningen på?

– Det är någonstans mellan 100 och 150 miljoner kronor. Den stora pengen ligger i batterierna. 

Ibrahim Baylan är glad över att kunna jobba konkret med energifrågor nu efter sin politiska karriär. 

– Som energiminister var det ofta övergripande frågor, men nu blir det konkret. Jag åker med Ingrid Capacity från Gävle och söderut och bygger energilager som är till gagn för elnätet och Sverige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt