Annons:

  • JA TILL STORSATSNING I VIMMERBY – INVESTERAR ÖVER 100 MILJONER

    Här ska det stora batterilagret byggas i Vimmerby. Foto: Arkivbild

  • JA TILL STORSATSNING I VIMMERBY – INVESTERAR ÖVER 100 MILJONER

    Här är en pressbild från Ingrid Capacity kring hur det kan tänkas se ut. Foto: Pressbild

JA TILL STORSATSNING I VIMMERBY – INVESTERAR ÖVER 100 MILJONER

I november förra året avslöjade Ingrid Capacity att man hade för avsikt att bygga ett jättestort batterilager i Vimmerby. Investeringen ligger på mellan 100 och 150 miljoner kronor. 

Annons:

Nu har miljö- och byggnadsnämnden beviljat bygglov för för batterilagret i Vimmerby. Det framgår av protokollet från nämndens senaste sammanträde. 

"Sammanfattningsvis gör miljö- och byggnadsnämnden bedömningen att åtgärden stämmer väl överens med planbestämmelserna och utgör ingen olägenhet för grannar och omgivningar. Miljö- och byggnadsnämnden gör även den bedömningen att åtgärden inte strider mot någon annan lagstiftning som skulle kunna utgöra hinder för att bevilja lov", skriver nämnden i sitt beslut. 

Det som företaget nu inväntar är ett startbesked för att kunna börja bygga batterilagret. 

Handlar om 20 megawatt

I november förra året när, nyheten släpptes i ett pressmeddelande, berättade Ingrid Capacity att det nya batterilagret få en kapacitet på 20 megawatt som kan lagras. 

Lagret i Vimmerby ska motsvara vad en stad på 40 000 invånare förbrukar när effektbehovet är som störst, enligt Ingrid Capacity. 

– Vi bygger den här lagringen för att stabilisera, stärka och stötta elnätet när det uppstår brister i både ett kort och längre perspektiv. På sikt kan det också påverka prisbilden, genom att undvika extrempriser, men framför allt handlar det om att balansera elnätet och stötta stamnätverksaktören, sa Nicklas Bäcker på Ingrid Capacity till Dagens Vimmerby i slutet av förra året. 

Investerar 100-150 miljoner

Att det blev just Vimmerby förklarade företaget så här:

– Vi har en ganska stor pipeline med platser och det kommer blir fler ganska snart. Vi letar efter de mest elintensiva platserna för lagring i nätet och södra Sverige har utmaningar på elsida. För Vimmerbys sida ser det ganska bra ut, men man är samtidigt bara några få etableringar från att ha problem. Därför är Vimmerby en intressant plats och det finns bra infrastruktur att ansluta till och vi ser att det kan göra mycket nytta. 

Investeringen ligger någonstans mellan 100 och 150 miljoner kronor. Förhoppningen då vår att anläggningen skulle vara i drift första halvåret 2024. Anläggningen i Vimmerby ska byggas på Typografen 2, en tomt som ligger intill den gamla VTT-fastigheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt