Annons:

  • FUNNITS I CENTRUM I 100 ÅR – NU FLYTTAR BUTIKEN

    Dorothee Andersson och Bladhs flyttar nu från centrala Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

  • FUNNITS I CENTRUM I 100 ÅR – NU FLYTTAR BUTIKEN

    I slutet av maj stänger nu butiken efter över 100 år i centrum. Foto: Simon Henriksson

FUNNITS I CENTRUM I 100 ÅR – NU FLYTTAR BUTIKEN

Den som passerar förbi handarbetsbutiken Bladhs i Vimmerby möts av brunt papper och en lapp. Nu kommer butiken, som funnits i centrala Vimmerby i över hundra år, strax stänga. Flytten går till Tuna.
– Vi får se när vi kan öppna där, säger ägaren Dorothee Andersson.

Annons:

Det är en epok som är på väg att gå i graven. Bladhs grundades redan 1902 och har funnits i Vimmerbys centrum i över 100 år. Det är Vimmerbys kanske äldsta butik som inom någon vecka lämnar stadskärnan. 

Handarbetsbutiken ska flyttas till Tuna och orsaken är att ägarna Dorothee och Evert Andersson vill ha butiken närmare sitt hem. Den som passerar Bladhs nu möts av brunt papper för skyltfönstren och en lapp som berättar om den annalkande flytten.

Butiken stängs den 31 maj och under hela juni månad kommer butiken hålla stängt. Ägarnas förhoppning är att kunna öppna i sin nya lokal på Oskarshamnsvägen 18 i Tuna, nära Tuna Torg, igen under juli månad.  

– Vi kommer nog ha öppet 1 juni också eftersom det är en lördag och ifall det är någon som missat det här. Vi håller på med processen, men det känns som att bygga ett kärnkraftverk. Kommunen är tillmötesgående, men det är så mycket regler att följa, så det är inte helt klart när vi får öppna ute i Tuna. Vi får se, berättar Dorothee Andersson.

Flytten pågår

Flytten pågår för fullt och lokalen i Vimmerby måste ägarna vara ute från siste juni.

– Vi får se när vi kan öppna, vi kan ju inte släppa in folk bland flyttlådor heller. 

Känner ni er nöjda med ert beslut?

– Vi är jättenöjda. Vi äter middag riktigt sena kvällar och så vill vi inte ha det. Vi är statsanställda egentligen och det finns gränser för vad man pallar med. Jag har tre broderimärken som jag producerar och säljer till andra butiker. Det vill jag hinna med bättre än att spendera vintern på oplöjda vägar. Ska vi kunna fortsätta måste vi vara närmare hemåt. 

Men att behålla verksamheten vill ägarna verkligen. Hur länge kan Dorothee Andersson inte säga.

– Ingen aning, så länge vi är pigga och krya så har vi öppet. Det är jättesvårt att säga. Det blir inte lika stort som det varit här i Vimmerby, det blir mer lagerförsäljning med möjlighet till besök. Vi kanske kommer få springa och hämta mer från lagret. 

Ska ha lite semester i juni

En dag i veckan kommer man också leverera varor in till Vimmerby för den som inte vill åka ut till Tuna. Både Hälsboden och Vimmerby Bokhandel kommer vara ombud för Bladhs, som beskriver sig som affären för flitiga fingrar.

– Då behöver man inte åka ut för att glo på en färg. Vi lägger redan i dag undan mycket garn åt folk och bara man ringer, så kan jag ta med det till Vimmerby. Det är en del Vimmerbybor som klappat mig på huvudet och sagt att ingen kommer åka till Tuna, men många kunder kommer utifrån och de kommer kunna komma till Tuna också.

Hur kommer öppettiderna vara?

– På sommaren, fram till sista augusti, kommer vi ha öppet alla dagar. Från september till maj kommer vi ha stängt onsdagar och vi kommer nog ha de tre första veckorna i juni stängt. På 33 år har vi aldrig haft sammanhängande ledighet och det är baksidan med att vara egen, så det är rätt att göra så känner vi. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt