Annons:

Kinnbom om torget:

Patrik Kinnbom, utvecklingschef Vimmerby kommun.

Kinnbom om torget: "Måste hitta en permanent lösning"

Flera handlare menar att de tappat rejält i omsättning på grund av att Sevedegatan stängdes av. Enligt utvecklingschefen Patrik Kinnbom har flera andra ökat sin omsättning rejält. – Därför är det viktigt att vi kan hitta en permanent lösning, säger han.

Annons:

Ingemar Tengvall, som driver Vimmerby Auktionshall, menar att han förlorat 50 procent i omsättning på grund av att Sevedegatan stängdes för trafik i somras. Bladhs Dorothee Andersson har också minskat sin omsättning rejält, säger hon. 

Men enligt Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun, har det varit den bästa sommaren någonsin för flera andra. 

– Jag kan inte svara för om deras tapp beror på att man ledde om trafiken. Det finns de som tycker att sommaren har varit den bästa någonsin och så finns det handlare som inte tycker att det har varit bra och som tappat i omsättning. Nu ska vi utreda det. Vi har gjort trafikmätningar för att mäta frekvensen när gatan är öppen och när den är stängd och se hur många bilar som passerade när vi leder om trafiken. Jag ska få de siffrorna snart och det ska bli spännande att se dem. Påverkar bilåkandet är det inte bra, men är det ungefär samma mängd bilar, så är det ju en annan fråga, säger Patrik Kinnbom. 

"Viktigt vad medborgarna tycker"

Poltiken har gett i uppdrag till tjänstemännen att titta på en mer permanent lösning, en lösning som ska göra torget helt bilfritt. 

– Det ska vi diskutera med kommunstyrelsen i november. Vi har tagit hjälp av turistbyrån, som ställt frågor till de som besökt staden och det perspektivet har vi fått med. Nu vill vi även få med medborgarperspektivet. Där tar vi hjälp av vårt SLUS-projekt och vårt advisory board, där vi har med medborgare. Där ingår allt från politiker, medborgare, tjänstemän, unga, äldre och aktiva i föreningslivet. Meningen är att de ska ta det vidare till då exempelvis föreningslivet. Det är viktigt att få in mångas åsikter kring sommartorget, hur utvecklingen ska vara framöver och vilket håll vi ska gå åt. Medborgarnas synpunkter är jätteviktiga och det är definitivt viktigt även för de som bor utanför Vimmerby. Blir det krångligt för dem? Vill man köra bil genom torget? Vad tycker medborgarna är en viktig fråga.

Finns det ett stöd för ett bilfritt torg, tror du?

– Jag tror att det är både och. Det är som med Sevedegatan, några tycker att det är jättetrevligt att inte behöva ta hänsyn till bilar och det finns handlare som inte alls tycker att det skulle vara bra. Där får vi ta hjälp av Vimmerby Handel och det finns en torggrupp som tycker att det här är en bra lösning och skulle locka fler besökare till torget, att det skulle kunna vara längre öppettider och mer underhållning på torget. Det är många bitar det handlar om och vi måste göra en samlad bedömning av alla remissinstanser.

Hotat att flytta

Både Vimmerby Auktionshall och Bladhs överväger att flytta sina verksamheter. 

– Jag tycker att det är jättetråkigt, det är inte den vägen vi vill att det ska gå för att trafiken leds om 50 meter. Frågan är vad de närmare torget säger om vi inte stänger? Hotar de med att flytta härifrån då? Hur vi än gör så är någon inte jättenöjd. 

En permanent lösning för torget måste till, tycker Kinnbom. 

– Jag har inte full historik kring torget sommartid, men det här är en diskussion som pågått i nästan alla år. Från politikens sida har vi fått i uppdrag att hitta en permanent lösning som håller i fem till tio år. Den debatten vi har nu tar mycket tid och kraft och är jobbig. Vi måste få till en lösning som är gångbar för alla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt