Annons:

Här är Åbros nya satsning –

Jonas Lindgren och Lennarth Anemyr gör snart sin premiärbryggning i det nya mikrobryggeriet. Foto: Åbro Bryggeri

Här är Åbros nya satsning – "Mer närproducerat kan det inte bli"

Åbro Bryggeri satsar cirka 20 miljoner på ett mikrobryggeri och ny restaurang för Brygghuset. Nu tas själva bryggeriet snart i bruk.
– Vi går nu in i ett intensivt skede där vi trimmar in anläggningen och provar att brygga de första ölen, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr i ett pressmeddelande.

Annons:

Mikrobryggeriet blir ett experimentbryggeri för att kunna brygga alla typer av öl, ta fram nya smaker och möta nya influenser. Tanken är att Åbros bryggmästare ska kunna ta ut svängarna rejält.

– Det skapar möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, likaså att kunna brygga specialöl i små volymer som Systembolaget efterfrågar. Det kan vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, säger Lennarth Anemyr.

"Det fascinerar mig"

Vid sin sida får Anemyr Jonas Lindgren som kommer att jobba i mikrobryggeriet och är med under uppbyggnadsskedet. Lindgren beskrivs som en medarbetare med ett stort intresse för drycker i allmänhet och han har även ett stort matintresse. Han har gått bryggteknisk utbildning och arbetat på bland annat ett svenskt whiskydestelleri samt på flera mikrobryggerier innan han i somras började i bryggprocessen på Åbro. 

– Det fascinerar mig att öl kan ha så olika smaker och att man utifrån så få råvaror: vatten, malt, jäst och korn, kan få fram så många olika variationer av öl, säger Jonas Lindgren.

Nöjd med tillskottet

Lindgren har kommit in i processen med många nya tankar. 

– Det handlar om att vi ska utveckla öl i samarbete med restaurangkunder och tillsammans med Åbros marknadsavdelning när det gäller Systembolagets efterfrågan. Jag hoppas förstås att någon av mina idéer ska kunna förverkligas, säger Jonas.

– Vi diskuterar redan många olika idéer. Det kräver stor kunskap hos den som brygger öl för att kunna producera en hög och jämn kvalitet. Jonas har de meriter som vi efterfrågar, säger Lennarth Anemyr.

"Mer närproducerat kan det inte bli"

För att stärka det genuina planerar Åbro även att använda lokala råvaror. Åbro kommer att starta egna odlingar i anslutning till bryggeriet. 

– Vi kommer att ha en odling med svenska humlesorter i anslutning till mikrobryggeriet. En tanke på sikt är även att odla korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth Anemyr. 

Mikrobryggeriet byggs i anslutning till restaurang Brygghuset och får en central roll i bryggeriets nya besökscenter. Restaurangbesökarna ska kunna se och följa processen i mikrobryggeriet när de sitter och äter. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt