Han är fjärde generationen i familjebryggeriet. Men Åbros Henrik Dunge tänker inte lämna vd-posten på många år.
– Jag tycker att den fjärde generationen springer ganska bra fortfarande, säger Dunge i en öppenhjärtig intervju i Dagens Vimmerby
Åbro Bryggeri går som tåget. Nästa år expanderar Vimmerbybryggeriet mer än någonsin. Närmare bestämt 115 miljoner kronor och en stor del läggs på hemmaplan.
De tunga åren i början av 2000-talet är bara ett minne blott. Vd:n Henrik Dunge, fjärde generationen i Sveriges äldsta familjebryggeri, har varit med och vänt på skutan och gjort bryggeriet väldigt framgångsrikt igen.
När vi träffas är det ett par dagar kvar till julafton. Men snön lyser med sin frånvaro och nationell press rapporterar om midsommarvärme. Jag blir insläppt och Henrik möter upp. 58-åringen har några dagar tidigare berättat att Åbro gör fin vinst 2015 och att nya, stora investeringar väntar. Mycket handlar om andra delar av världen, inte så mycket om Sverige.
– Den svenska marknaden är begränsad, vi är tio miljoner människor. Att vi plötsligt skulle ändra vårt konsumtionsmönster kraftigt ser vi inte. Mycket kommer handla om export och där handlar det om tankarna kring distrubition och logistik. Fartyget M/V Mærsk Mc-Kinney Møller som går från Göteborg till Shanghai tar 18 000 containrar. Miljöpåverkan blir väldigt liten om man exporterar stora mängder till Kina, säger Henrik Dunge.
Åbro Bryggeri har sedan 2012 ett bryggeri i Sydafrika. Det är också på den kontinenten bryggeriet ser störst potential att växa i det långa loppet.
– Afrika, Kina och Indien kommer växa. Nästa år har Afrika "bara" en tillväxt på tre, fyra procent, men vi skulle vara väldigt glada i Sverige för tre, fyra procents tillväxt. Det kommer ta steg, det kommer bli bättre och bättre överallt. Afrika är vi redan inne i och det finns mycket elände, men tillväxten ökar. På tio, femton års sikt kommer det bli förändringar.
Finns det några begränsningar för utvecklingspotentialen i Afrika?
– Begränsningen är pengar, tid och resurser.
Att ta sig in i Kina och leverera Åbros produkter där finns också med i framtidsplanerna.
– Det finns med, vi jobbar med ett engelskt bolag och tittar på städer. Där kan vi hitta en stad med lika många invånare som hela Sverige, men det är mycket man måste lära sig om kulturerna och produkterna.
Tredje bryggeri?
Bryggeriet i Sydafrika går definitivt utmärkt. Det finns också tankar på ett ytterligare bryggeri i framtiden, någonstans i världen.
– Det är möjligt att det kan bli så, vi har kontakter på olika ställen, men det är tid och resurser som ska till. Vi har många förfrågningar runt om i världen, men där vi ska vara ska vi vara väldigt duktiga.
Var är det mest sannolikt med en tredje anläggning?
– Afrika. Den vi har, och som vi bygger ut, tror jag inte kommer räcka om ett antal år.
Sydafrikanerna dricker mer och mer öl?
– I Sydafrika har man levt med bara ett varumärke i stort sett. Sedan har de en medelklass som växer, inkomsterna ökar. Vi ligger bra till smakmässigt och vi börjar komma in i Johannesburgområdet just nu. För ögonblicket är det en omättlig marknad och det kan behövas en anläggning till.
Handlar det om export från bryggeriet i Sydafrika till andra afrikanska länder också?
– Det finns en begränsad kapacitet och det är fokuserat på Sydafrika.
Men Asien skulle också kunna bli platsen för ett tredje bryggeri.
– Gör vi otrolig succé i Asien, så vet man aldrig. Men tittar man på Australien, där finns en sådan koppling till svenskhet som jag inte tror finns i Kina. Men, som sagt, gör vi en otrolig succé så gör vi en Ljunghälls. Men det är långt fram.
Bäst i England
Utomlands går det fortsatt bäst för Åbro i England. Vimmerbyföretaget har två procent av cidermarknaden i det historiskt starka öllandet.
– Med rekorderlig ska vi kunna komma i fem, tio procent av cidermarknaden inom en femårsperiod. Vi tog ett stort steg i somras, vi bytte samarbetspartners i England och vår svårighet har varit att få distrubitionen att fungera.
Men i USA finns en ännu större potential, säger Henrik Dunge.
– Vi finns inne i tre stater: New York, Kalifornien och Florida. USA skiljer sig ganska mycket, där måste vi bevisa på plats att vi är duktiga och att det fungerar. Vi jobbar mycket med barer, olika toppbarer där vi visar att det går att blanda drinkar med våra cider. Fördelen med rekorderlig är att har man provat den gillar man den.
Hur stor är potentialen för er cider i USA?
– Den marknaden är stor och spås växa om den engelska. Amerikanerna dricker en "hard cider", som egentligen är något helt annat än cider. Det är hårt jobb som gäller i USA och Kopparberg har gjort försök i USA, men det är svårt. Kopparberg är otroligt duktiga på den engelska och spanska marknaden och där vi har inte lyckats ännu, vi har haft otur med samarbetspartners. Spanska marknaden är också viktig för oss, både som skyltfönster för engelska och svenska turister och för spanjorer i det långa loppet.
Men det är med cidern ni ska erövra världen?
– Cidern bryter mark för oss. Märker människor att den är bra, då undrar de vad vi har för vatten och öl. Det finns en stor potential för svenskt öl utomlands, likt vi svenskar dricker många amerikanska och engelska märken. Men för oss handlar det inte om volym eller pris. Folk kommer inte öka sin konsumtion, snarare dra ner den. Men i stället vill folk ha en produkt som är lite bättre, som har mer smak. Där ska vi positionera oss.
Är ni rädda för det, att folk ska minska sin konsumtion?
– Vi är högskattade produkter, så kan vi bevisa att vi kan sälja i Sverige, så kan vi sälja i länder med lägre skatt. Politikerna vill begränsa användandet på grund av skadeverkningar. Och det är ju så, våra produkter ska konsumeras och inte överkonsumeras. Men det finns en anledning att alkoholen kom en gång i tiden och att den fortfarande finns. Det där ruset går inte att förneka.
Men kommer ni fokusera mer på alkoholfritt framöver?
– Vi är redan där med alkoholfri öl och cider. Vi har jättebra alkoholfria produkter, men 80 procent kommer fortfarande tillhöra de andra delarna. Det tror jag verkligen.
Måste tillgodose behovet
På hemmaplan satsar Åbro alltså en stor del av de 115 miljonerna nästa år. Mycket hamnar på en helt ny cideranläggning.
– Vi har inte växt färdigt och vi kommer komma upp på en försäljning av 200 miljoner liter. Vi har också vattencidern som vi inte utvecklat än. Kan man sälja italienskt vatten borde man kunna sälja svenskt utomlands.
Kan det bli fler arbetstillfällen nästa år?
– Vi har redan 220 idag, men det är klart, ökar vi upp måste vi tillgodose behovet. Men vi kommer konsultera oss framöver. Anläggningen i Vimmerby är toppmodern, vi sitter ganska bra till. Vi har en stabil ekonomisk plattform, men vi kan inte vila oss i form. Vi måste vara på tå. Vi har investerat en halv miljard på fem år och vi har en anläggning i tipp topp och en personal i tipp topp.
"Glad att folk engagerar sig"
Henrik Dunge svarar snabbt på frågorna. Det är mycket inför julen och direkt efter vårt nyårssamtal ska han iväg på ett annat möte. Påverkas företagen något av det turbulenta året politiskt? Jag kastar ut frågan.
– För vår del är det viktigt att det finns tillgång till bostäder, skola och sjukvård. Ska vi rekrytera måste det finnas. Det är vad människor diskuterar, vad finns det för möjligheter till det.
Hur tycker du att politiken sköts i Vimmerby?
– Det har jag svårt att uttala mig om, jag är himla glad att folk orkar engagera sig. Vad du än gör som politiker så gör du fel.
Ömsesidig stolthet
Dunge upplever att det finns en ömsesidig stolthet mellan Åbro och Vimmerby.
– Jag tror att Vimmerbyborna är stolta över oss och vi är stolta över Vimmerby. Ibland får man frågan, varför investerar ni där? Av tradition, vi är duktiga på det vi gör och smålänningar är kluriga. Min uppfattning är att Vimmerbybor är jäkligt stolta över Åbro. Ofta kan man få höra att någon varit i England och sett våra produkter på en bar.
Hur påverkar det er att ni är Sveriges äldsta familjebryggeri?
– Det påverkar inte, men att familjen äger påverkar oss mycket. Hade vi legat på börsen hade läget varit annorlunda, nu kan vi jobba långsiktigt på ett annat sätt. Vi kan ta två tuffa år som vi gjorde 2002. Det hade varit annorlunda med en aktiemajoritet i ryggen.
"Vill inte sätta press"
Åbro går bättre än på länge, företaget satsar. Henrik Dunge ler. Han är 58 år, fjärde generationen i familjebryggeriet men några planer på att trappa ned finns definitivt inte.
– Alla undrar när den femte generationen kommer, men jag tycker att den fjärde springer ganska bra fortfarande. Jag kommer inte lägga av på många år. Så länge det är roligt att gå till jobbet varje dag och jag trivs med det så kommer jag fortsätta att göra det.
Har något av dina barn uttryckt en önskan om att ta över?
– Jag har inte ställt den frågan, jag vill inte sätta någon press. Är man uppväxt med ett familjeföretag kan det vara pest och pina och man tänker att man aldrig ska jobba där. Ändå hamnade jag här, skrattar Henrik Dunge.
Hur viktigt är det för dig?
– Det kanske inte är någon i vår släkt som ska driva, men ägandet ska finnas kvar. Mycket beror på hur det blir i framtiden. Vi kanske får dela upp det lite, beroende på hur det ser ut utomlands.
Jag har slut på frågor, vår avtalade tid är över. Henrik Dunge rättar till skjortan, ett nytt möte väntar i midsommarvärmen i december.