Annons:

VIMMERBYFÖRETAG KOPPLAS TILL SKATTEPARADIS

Ultra Tan är Intercedo Groups mest kända dotterbolag. Nu kopplas det samman med skatteparadis.

VIMMERBYFÖRETAG KOPPLAS TILL SKATTEPARADIS

Vimmerbyföretaget Intercedo AB kopplas till skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Det framgår av en stor läcka till det internationella journalistnätverket ICIJ. – Det har funnits ett företag där, men aldrig några konton och aldrig några pengar, säger Intercedos vd och ägare Leif Bring.

Annons:

Intercedo AB är koncernmoder i företagsgruppen Intercedo Group. Företaget har åtta dotterbolag och huvudkontoret ligger i Vimmerby där man är mest känt för dotterbolaget Ultra Tan AB.

2014 omsatte hela koncernen 95 miljoner kronor och hade cirka 40 anställda. Tillgångarna i moderbolaget uppgick till 42,5 miljoner kronor. Företaget ägs av Leif Bring och levererar, enligt sin egen hemsida, solarier till ett 40-tal länder världen över.

Nu visar det sig att företaget kopplas till ett företag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. I förrgår släppte ICIJ, ett internationellt nätverk för grävande journalister, en databas över 300 000 företag som knyts till olika skatteparadis världen över. Databasen är en del av avslöjandet om Panama-dokumenten, men innehåller också cirka 100 000 företag eller konton från en tidigare läcka om skatteparadis till ICIJ.

Noterad som ägare

Det är bland dem som Vimmerbyföretaget Intercedo AB kopplas till skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna i Västindien. Öarna betraktas som ett icke-självstyrande territorium och har under lång tid betraktats som ett skatteparadis med mycket låg skatt och strikta sekretessregler.

Ett av de tusentals företag som funnits i skatteparadiset heter CELERITY CONSULTANCY LIMITED. Noterad som direktör för företaget är Intercedo AB:s ägare och vd Leif Bring. Ägare av företaget är INTERCEDO PTE LTD. Det företaget registrerades i Singapore år 2000 och har sökt flera patent. För några av ansökningarna står Leif Bring som uppfinnare och för Dagens Vimmerby medger Leif Bring att han äger företaget som registrerats i Singapore och som i sin tur ägt företager på Brittiska Jungfruöarna.

– Jag har inte haft ägt företaget privat, men vi startade bolag i Singapore och på Brittiska Jungfruöarna för att vi ville ha verksamhet i Asien. Tanken var att Royality-intäkter skulle gå till företaget på Brittiska Jungfruöarna, men det blev aldrig några Royality-intäkter. Därför har det aldrig funnits några bankkonton eller några pengar i företaget på Brittiska Jungfruöarna. Det har aldrig funnits några pengar i Singapore-bolaget heller och det är inget skatteparadis.

Adress i Vimmerby

Upplägget verkar vara mer komplicerat än så. I Singapore har företaget Portcullis Trustnet Limited sitt huvudkontor. Företaget har hjälpt tusentals personer och företag att registrera företag och konton i olika skatteparadis. I det här fallet har Portcullis TrustNet registrerat CELERITY CONSULTANCY LIMITED på Brittiska Jungfruöarna. Enligt ICIJ:s databas var det ett annat företag eller konto som agerade som mellanhand. Det kallas för Celerity Consutancy Ltd och hade Intercedo AB i Vimmerby som C/O-adress.  

– Det känner jag inte till, det måste ha blivit en felskrivning i så fall. Det enda som funnits är företaget i Singapore och företaget på Brittiska Jungfruöarna.

Bring menar att han rekommenderades att registera företaget på Brittiska Jungfruöarna av sina revisorer i Singapore.

– De tyckte att man skulle ha det här dotterbolaget och då lyssnade jag på det. Syftet var givetvis att få en så gynnsam skattesituation som möjligt och det finns, även i Sverige, olika sätt för att göra så. I Sverige var det väldigt höga skatter för 15-20 år sedan och då var det många som föreslog detta för att få ned skattekostnaderna, men jag har hela tiden gjort det här öppet för Skatteverket och har inget att dölja. Jag har visat det här för Skatteverket och aldrig haft något syfte att smita från skatt.

Men syftet var att minska skattekostnaderna?

– I viss mån var det lämpligt att ha Royality-intäkter i det här företaget, men det blev inte så.

Hur ser du på skatteparadis generellt sett?

– Jag kan säga såhär att om man hemlighåller konton så är det fel. Ofta finns det en anledning till att vissa saker är dolda, men jag har hela tiden varit öppen med det här för Skatteverket. Sen är det klart att man måste använda de regler som finns för att förbättra ett bolags livskraft och för att kunna investera. Det är en väldig skillnad mellan att göra saker som är öppna och att gömma undan pengar.

"Ville inte ha privat ägande"

Leif Bring registrerades som direktör för bolaget på Brittiska Jungfruöarna i februari 2001, men enligt Bring avregistrerades bolaget några år senare.  

– Reglerna ändrades så att det här företaget kunde ses som att jag ägde det privat och det har jag aldrig varit intresserad av. Jag tror att vi hade bolaget i mellan tre och fem år, men det har aldrig funnit några pengar där. Det fanns inget konto, inga pengar och ingen verksamhet. För många år sedan var det så här man gjorde, men efter att lagändringen skedde så stängde jag ned företaget. Jag ville inte ha något privat ägande i skatteparadis.

ICIJ:s databas innehåller inte några uppgifter om transaktioner.  

Kan du visa att bolaget aldrig varit verksamt på något sätt?

– Det är svårt att visa saker som inte finns.  

Har du haft någon kontakt med Skatteverket om bolaget i skatteparadiset?

– De ställde en fråga om det vid ett tillfälle och då förklarade jag att det inte fanns någon verksamhet. Jag har inte tjänat en krona på det här.

Ångrar du något i den här processen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det var öppet. Tanken var att vi eventuellt skulle flytta till Asien, men det blev inte så och det är inget galet i det här på något sätt.

Ingen skillnad i deklarationerna

Någon skillnad i Leif Brings inkomstdeklarationer sedan företaget på Brittiska Jungfruöarna registrerades märks inte. Tvärtom deklarerade han en lägre tjänsteinkomst under slutet av 90-talet jämfört med under 2000-talet. Sedan 2000 har Brings deklarerade inkomst pendlat mellan 400 kronor och 644 100 kronor per år. Medelinkomsten har legat på 318 000 kronor mellan 2000 och 2014. Skatteverket registrerade förmögenheter fram till och med 2007, men Leif Bring har aldrig haft någon förmögenhet registrerad i Sverige.

46 miljarder kronor

Det kan finnas flera olika upplägg för att undvika skatt genom att placera ett företag i ett skatteparadis, men det behöver inte vara olagligt. Skatteverket bedömer däremot att det varje år försvinner 46 miljarder kronor i skattebortfall när det gäller internationella transaktioner.

Efter att Panama-dokumenten släppts ska Skatteverket starta en omfattande utredning. Skatteverket har knutit informationsavtal med flera skatteparadis, bland annat Brittiska Jungfriöarna.

– Vi samarbetar med andra länder för att få uppgifter om personer som ska betala skatt i Sverige. Vissa länder har kommit över en del uppgifter, men ingen myndighet har materialet i sin helhet, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket och ansvarig för kontroll av utlandstransaktioner i ett pressmeddelande.

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med Erik Lif Sjöcrona på Skatteverkets pressavdelning. Han kan inte kommentera om Skatteverket påbörjat en utredning om Intercedo AB och Leif Bring eftersom det råder absolut utredningssekretess i skatteärenden.

Upplägget enligt ICIJ:s databas (klicka för en större bild):

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt