Annons:

Ljunghäll i Södra Vi återanställer i stort sett all personal som blev varslad för några månader sedan. Foto: Simon Henriksson

VARSLAD PERSONAL FÅR TILLBAKA SINA JOBB

För några månader sedan varslades 115 medarbetare från Ljunghälls anläggning i Södra Vi. Nu har det vänt för företaget och nästan alla varsel har dragits tillbaka. 
– Marknaden ser ut att komma tillbaka ganska bra, säger Ljunghälls vid Olle Björk. 

Annons:

Det har varit några tuffa månader för metallfabriken Ljunghäll i Södra Vi, Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare. 

I mars skickades alla visstidsanställda hem och i början av maj la företaget ett stort varsel. 

Nu är det mer positiva tongångar eftersom stora delar av den varslade personalen har fått tillbaka sin anställningar. 

50 personer får tillsvidareanställning

Eva Kindstrand, IF Metalls klubbordförande på Ljunghäll, berättar att 50 personer går tillbaka till sin tillsvidare-anställning och ungefär 60 personer från visstidsanställning.

– Allt blev klart i början av veckan så alla ska ha fått sina samtal nu. Det har varit fullt upp sedan förra måndagen, säger Eva Kindstrand och fortsätter: 

– I princip hälften av de som blev varslade får komma tillbaka på en tillsvidare-anställning och hälften på en visstidsanställning. Just nu går det riktigt bra men man törs inte lita på att det ser lika bra ut efter årsskiftet. Så långt som man kan se så ser det bra ut, säger Eva Kindstrand. 

"Känns givetvis jättebra"

Under de senaste veckorna har företaget och facket haft diskussioner som har lett fram till att nästan all varslad personal får tillbaka sin anställning. 

– I princip alla som hade företrädesrätt kommer tillbaka. Man har företrädesrätt om man har varit anställd i tolv månader. 

Hur ser du på det glädjande beskedet?

– Det känns givetvis jättebra. Man trodde väl aldrig att man skulle kunna göra det så här fort. Vi hoppas att det blir fler tillsvidare-anställningar ju längre tiden går. I det här läget är man försiktig, man måste känna på kunderna och se att det är hållbart.

"Allting stod stilla"

Olle Björk, vd på Ljunghäll AB i Södra Vi, är glad över att varslad personal får tillbaka sin anställning och kan återgå till jobbet inom en relativt snar framtid. 

– Marknaden ser ut att komma tillbaka ganska bra och vi är tillbaka på volymen som vi hade före coronapandemin. Vi ser ingen större skillnad mellan hösten som kommer och förra hösten. I och med att volymen är tillbaka så är vi nästan tillbaka på samma bemanning.

Hur var situationen på företaget för några månader sedan?

– Då visste vi ingenting och allting stod stilla. Vad man gör är att man tänker efter vad som är det värsta, sedan jobbar man efter det och hoppas på det bästa. Det är nästan det bästa som har hänt nu. Det kan alltid vara bättre men nu ser det väldigt bra ut. 

Går tillbaka stegvis

Orsaken till tidigare varsel var en markant nedgång på marknaden och han kan inte pusta ut helt och håller. 

– Vi vet inte om det kommer en andra våg och vad den i så fall kommer betyda. Vi är väldigt försiktiga, vi vågar inte riktigt lita på våra kunder. De gav oss inte speciellt mycket betänketid när de drog ut pluggen ur vasken förra gången. Vi försöker behålla så mycket flexibilitet som vi kan. Nu har vi en uppgörelse med fackföreningarna om att stegvis gå tillbaka till det vi har haft. 

Hur ser du på framtiden?

– Vi är försiktigt optimistiska. Det ser väldigt bra ut men vi är oroliga för andra vågen och vad det får för effekter på personbils- och lastbilsmarknaden. Det är svårt att se vad som faktiskt kommer hända och hur stabilt det är. 

Ljunghäll avslutade förhandlingarna med IF Metall i måndags och det är glädjande för företaget att återanställa 50 personer samt att erbjuda övriga visstidsanställningar med olika längd. 

– Det är positiva nyheter. Det har gått mycket fortare tillbaka än vad man kunde hoppas och tro på. Vi kommer säkert fortsätta med temporärt anställda av olika slag framöver. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt