Annons:

Fabriken i Kina öppnad igen – anställda har svårt att ta sig tillbaka

Fabriken i Kina är öppnad igen, men med reducerad kapacitet. Foto: Simon Henriksson

Fabriken i Kina öppnad igen – anställda har svårt att ta sig tillbaka

Tidigare i februari stängdes Ljunghälls fabrik i Kina som en följd av coronavirusets utbrott. Nu är fabriken öppen igen, men med reducerad kapacitet.
– Ett antal av våra anställda har svårt att ta sig tillbaka på grund av kinesiska reserestriktioner, säger vd:n Olle Björk.

Annons:

I början av februari stängdes fabriken i kinesiska Wuxi på direktiv av de kinesiska myndigheterna med anledning av coronaviruset. Ljunghälls fabrik planerades då att vara stängd fram tills den 10 februari. 

Nu är fabriken öppen igen. 

– Vår fabrik i Kina har varit stängd enligt instruktioner från kinesiska myndigheter. Nu kör den igen med reducerad kapacitet. Ett antal av våra anställda har svårt att ta sig tillbaka på grund av kinesiska reserestriktioner, säger vd:n Olle Björk.

När tror ni att fabriken kan gå för full kapacitet igen?

– Det bestämmer kinesiska myndigheter. Din gissning är lika bra som min. 

Ljunghäll har knappt 100 anställda vid fabriken i Wuxi. I Södra Vi vidtog pressgjuteriet inga fler åtgärder än reseförbud. Inga resor har gjorts till Kina efter utbrottet.

– Ett stopp i Kina ändrar inte på försäljningen i Europa. Värsta fall är att det stannar, men att volymtappet ska tas igen så snart det går, det vill säga vår totalvolym blir den samma. 

"Spekulationer"

Under onsdagen rapporterade en mängd svenska medier att Volvos fabrik i Torslanda kan stanna om inget förändras efter coronautbrottet i Kina. Orsaken ska, enligt medieuppgifter, vara att det inte produceras tillräckligt med bildelar i de kinesiska fabrikerna för stunden, vilket kan riskera att leda till produktionsstopp i fabriken i Torslanda. 

I ett sms till P4 Göteborg skrev Volvo Cars att samtliga deras fabriker i Europa och USA är igång och att de har regelbunden kontakt med deras leverantörer för att undvika störningar till följd av situationen i Kina. 

Volvo Cars är en av Ljunghälls allra största kunder. Vad det skulle kunna få för effekter för kommunens största privata arbetsgivare vill Olle Björk inte uttala sig om:

– Det är spekulationer. Volvo har inte sagt något om saken, det är folk utanför Volvo som spekulerar. Det säger inget om det kommer att hända eller inte. Det kan hända och det kanske inte händer. Vi ser ingen förändring i våra beställningar eller prognoser från Volvo, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt