Annons:

Lokala storföretaget byter vd igen:

Ljunghäll har fått en ny vd – igen. Numera är Olle Björk vd för storföretaget.

Lokala storföretaget byter vd igen: "Fantastiskt företag"

I somras tog Lars Hagelberg över som vd på Ljunghäll AB efter mångårige Hans Linnér. Sedan en kort tid tillbaka har det varit vd-skifte igen – och ny vd är Olle Björk.
– Det är fantastiskt att få förtroende att sköta firman, säger han.

Annons:

Hans Linnér hade vd-posten på Ljunghäll AB i många år. Efter honom tog Lars Hagelberg över vd-rollen, men det dröjde inte särskilt länge innan det blev ett skifte på den viktiga posten.

Sedan en tid tillbaka är Olle Björk ny vd för Ljunghäll. Olle Björk, som tidigare har bott i Vimmerby, har under flera år arbetat utomlands, senast i Italien för ett svenskt företag. Han har en lång meritlista och är numera vd för Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare.

– Det är ett fantastiskt företag och fantastiskt att få förtroendet att sköta en så här fin firma. Jag är inne på min 21:a arbetsdag, så jag vet inte så mycket om branschen än, säger Olle Björk.

Har du någon relation till Ljunghäll eller pressgjuteribranschen sedan tidigare?

– Inte mer än att jag bott i Vimmerby under några år när jag jobbade utomlands. Jag kan inte mycket om pressgjutning, men jag kan väldigt mycket om management. 

Vad fick dig intresserad?

– Ljunghäll är ett fint företag, har ett väldigt gott rykte i branschen och har min bas i Västervik med min sambo. Under de senaste tio, tolv åren har jag haft min svenska bas här, så att äntligen hitta hem till något är väldigt trevligt.

Förvånad och tacksam

Tanken på att bli vd för Ljunghäll har han aldrig haft.

– Jag har aldrig ens tänkt att den möjligheten finns, att Ljunghäll behöver rekrytera utifrån. Jag har tänkt att det är ett fint gammalt familjeföretag med många duktiga medarbetare. Jag blev förvånad och tacksam när chansen dök upp.

Vad ser du som den största utmaningen för dig nu?

– Det är att lära mig exakt var bolaget står, kunna prata om det på ett vettigt sätt med medarbetarna och externt. Det är den första uppgiften på varje företag man kommer till.

Hur ser du på framtiden för Ljunghäll?

– Ljunghäll är en del av bilindustrin, den går alltid upp och ned. Just nu är den stora frågan vad som händer när man går in i fasen med att elektrifiera personbilsdelen. Det sätter ett generellt tryck på marknaden coh det gäller att man är med. Det är som med allt annat, det sätts leverantörer en gång per generation. Är du inte med, så är du inte med på några år. Men Ljunghäll är med. Det kommer alltid att vara spännande och viktigt, det är bara att titta baklänges.

"Delvis kvar"

Olle Björk kommer pendla till jobbet i Södra Vi. Lars Hagelberg är kvar i företaget.

– Han är delvis kvar i Ljunghäll men jobbar också på divisionsnivå.

Hans titel är CFO, chief financial officer, för divisionen och Ljunghäll. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt