Annons:

AVSLÖJAR: BUTIKSKEDJAN LÄGGER NER STORSATSNING I VIMMERBY

Den butikskedja som ville storsatsa på nya handelsplatsen i korsningen Lundgatan/Prästgårdsgatan i Vimmerby har nu dragit sig ur. Foto: Pressbild/Vimmerby kommun

AVSLÖJAR: BUTIKSKEDJAN LÄGGER NER STORSATSNING I VIMMERBY

Butikskedjan hade hittat sin perfekta plats för att göra ytterligare en etablering i Vimmerby. Motståndet var dock hårt från några av de boende i närheten och nu kan vi avslöja att Coop lägger ner sina planer.

Annons:

Vimmerby kommun har under mer än ett två års tid planerat för en ny handelsplats intill Näsrondellen i Vimmerby, i korsningen Lundgatan/Prästgårdsgatan – närmare bestämt i den talldunge som ligger i förlängningen av Ekvägen och Villagatan.

Under våren 2019 beslutade miljö- och byggnadsnämnden att ge förvaltningen i uppgift att påbörja samråd av detaljplanen. Enligt uppgifter till oss skedde det eftersom Coop redan vid det tillfället hade anmält intresse för att anlägga en servicebutik där.

Utöver Coop ska det enligt uppgift ha varit ytterligare minst ett företag som har visat seriöst intresse för platsen i de norra delarna av staden. Det företaget skulle i så fall ha integrerats i Coops fastighet.

Närboende överklagade 

Men det var innan Coopkedjan förvärvade Netto, och även innan coronapandemin bröt ut.

Samrådet följdes så småningom av ett beslut från kommunen att tillåta handel på en yta av mer än 7 000 kvadratmeter vid rondellen vid Näs.

Många närboende ställde sig bakom överklagan av kommunens beslut, bland annat med motiveringen att området ”används till rekreation och bör lämnas orört”.

I somras dömde dock Mark- och miljödomstolen till Vimmerby kommuns fördel. I sitt beslut skrev man inte mycket mer än att kommunen gjort en ”korrekt avvägning mellan allmänna och enskilda intressen”.

Driver inte längre aktivt 

Förhandlingarna mellan Coop och Vimmerby kommun var långt gångna avseende en servicebutik på platsen.

Men i dag kan vi avslöja att Coop Oskarshamn med omnejd ekonomisk förening, som är det juridiskt korrekta namnet, lägger ner planerna på ytterligare etablering i Vimmerby.

– Nej, det är inget som vi driver aktivt längre. I dag känns det mer avlägset med ytterligare en etablering i Vimmerby, säger Richard Hedsand, vd för Coop Oskarshamn.

– Coop centralt köpte upp Netto, och då fick vi en Coop-butik ”på köpet” som vi inte hade räknat med. Sedan kom ju även corona, som har slagit hårt mot Vimmerby. Nu har Coop två butiker i staden, och vi får jobba utifrån det, säger han.

Upp till politiken att besluta 

Thomas Svärd, utvecklingschef på Vimmerby kommun, tycker så klart att det besked man mottagit är tråkigt, men inte helt överraskande.

– Nej, självklart har vi förståelse för det.

Har ni någon annan intressent som knackar på dörren?

– Inte som det ser ut just nu, utan det här är det vi har jobbat på. Spelplanen är tom vad gäller tomten.

Vad händer med den nu?

– Det är upp till politiken att besluta om den ska ut till försäljning på öppna marknaden eller vad som ska ske, säger han.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt