Annons:

Vimmerbyföretaget permitterar på nytt – 25-tal anställda berörs

Åbro Bryggeri permitterar på nytt delar av personalen. Foto: Arkivbild

Vimmerbyföretaget permitterar på nytt – 25-tal anställda berörs

Ett av Vimmerbys större företag korttidspermitterar igen. Det handlar om anrika Åbro Bryggeri och ett 25-tal anställda berörs.
– November var en väldigt dålig månad, säger vd:n Henrik Dunge.

Annons:

I april gick 126 anställda på Åbro Bryggeri över till korttidspermittering. Läget förbättrades under året, men nu har Åbro återigen gått över till korttidsarbete för en del anställda.

Från och med 1 december arbetar ett 25-tal anställda på bryggeriet 40 procent. 

– Det är främst restaurangsäljkåren och det är på grund av att restaurangbranschen gått ned så otroligt mycket. Vi beräknar att det här ligger kvar februari ut, åtminstone så länge de vidtagna åtgärderna på nationell nivå ligger kvar, säger Åbros vd Henrik Dunge. 

Åbro ser också över andra avdelningar. 

– Exporten står i princip helt still och England är igenstängt. Det är inte på produktionssidan, utan det är mest på tjänstemannasidan. 

Positivt med vaccin

Systembolaget går fortsatt relativt bra, men på exporten är det förstås en väldigt stor nedgång.

– Det är problematiskt, men vi kan bara hålla tummarna framåt. 

Hur har läget förändrats under året?

– När det först bröt ut hoppas man att det skulle vara över till midsommar, sen till hösten och sen till julen. Det är positivt att ett vaccin är på gång, men den andra vågen har slagit hårt i övriga Europa. Danmark stänger ned igen och England är igenstängt. Vi får hoppas att allt fungerar och att vacciner kan spridas snabbt och få stopp på det här. 

Är det risk för ytterligare åtgärder?

– Fortsätter det så här in på nästa år måste vi vidta åtgärder. Det svåra nu är att ingen kan förutsäga hur framtiden blir. Tidigare kunde man ändå se ungefär hur det skulle bli, men nu kan ett land plötsligt stänga sina gränser. På det har vi Brexit också, där man skulle vilja få avtalet färdigt även om all handel i England står stilla.

"Kommer ta tid"

November har varit en väldigt svag månad för Åbro, säger Henrik Dunge.

– Början av året var bra och sedan såg sommaren bra ut. Hösten har inte varit bra och november har varit en väldigt dålig månad. Tittar man på restaurangsidan så har man avrått folk från att gå ut och sedan ska krogarna stänga vid 22. Där har vi tappat markant och det är samma sak på exportsidan, när i princip hela världen har varit nedstängd, säger Henrik Dunge och fortsätter:

– Men ur alla katastrofer finns det möjligheter. Fördelen är att man börjar få mer koll på det här viruset och att vaccineringen börjar gå igång. Det kommer ta tid, men framåt maj kanske man är tillbaka på banan igen. Vi avvaktar, men samtidigt går det inte att sitta helt still. 

"Bra åtgärd"

Möjligheten att korttidpsermittera personal är Henrik Dunge väldigt tacksam för.

– Det här är en bra åtgärd, eftersom man inte behöver säga upp personal. Med korttidsarbete kan man behålla personalen i stället för att sedan börja anställa igen. Vi har andra ben att stå på, men för de inom exempelvis besöksnäringen och restaurangnäringen har det här slagit ordentligt hårt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt