Annons:

 • Glader: ”Ett perfekt komplement till ALV och Näs”

  Carina Lindström, Anna Mellergård, Ingmarie Halling och Carl-Gustaf Liderfelt tog det första spadtaget för Filmbyn Småland i dag. Foto: Jakob Karlsson

 • Glader: ”Ett perfekt komplement till ALV och Näs”

  Verksamhetsledaren Robert Glader är förväntansfull.

 • Glader: ”Ett perfekt komplement till ALV och Näs”

  Ingmarie Halling står för utställningen.

 • Glader: ”Ett perfekt komplement till ALV och Näs”

  Barn från Mariannelunds skola hjälpte till med grävningen.

Glader: ”Ett perfekt komplement till ALV och Näs”

Astrid Lindgren-turismen växer och växer. I sommar är tanken att Filmbyn Småland slår upp portarna i Mariannelund. I dag togs det första spadtaget. – Det känns fantastiskt, säger verksamhetsledaren Robert Glader.

Annons:

I många år har många kämpat för att få till Filmbyn Småland (tidigare Barnfilmbyn) i Mariannelund. Nu är projektet igång på allvar. I dag togs det symboliska första spadtaget för den stora byggnationen i utkanten av Mariannelund.

I mitten av juni är det tänkt att mångmiljonprojektet ska invigas.

– Vi har kämpat i sex-sju år och då är det alltid speciellt att vi äntligen är här. Det känns väldigt bra, säger Robert Glader som hoppas att satsningen ska lyfta både Mariannelund och hela regionen:

– Vi hoppas att det här ska betyda jättemycket. Vi gör det för att utveckla Mariannelund och skapa arbetstillfällen. Vi gör det också för att vi stenhårt tror på det, men vinsten kommer att gå tillbaka till verksamheten så för mig är det en gigantisk landsbygdsatsning i första hand. 

40 miljoner kronor

Projektet väntas kosta knappt 40 miljoner kronor. Bland finansiärerna finns bland annat Postkodlotteriet, Eksjö kommun, PEAB, Region Jönköping och företaget Snickeboa AB.

Satsningen är kanske den största som gjorts i Mariannelund. Målet är att locka 30 000 besökare årligen.

– Kommunen byggde om skolan för många miljoner, men jag vet inte om det gjorts någon satsning när det gäller jobb som är lika stor. Vi hoppas att boenden, restauranger och butiker kommer kunna öka sina omsättningar och anställa folk.

Kan det bli för mycket Astrid Lindgren i regionen?

– Det tror jag inte. Det här ett perfekt komplement till ALV och Näs. ALV är sagorna, Näs författarskapet och vi filmen. Jag tror att det bara blir positivt och vi har mycket samtal med ALV och Näs och vi har en samsyn. De tycker att det här är positivt, för deras besökare vill ha mer att göra när de väl är här. Nu får vi tre besöksmål inom 20 minuter. På tid och längd tror jag att vi är jättebra för ALV om de vill ha öppet fler säsonger.

”Jätteglada”

Filmbyn Småland kommer bland annat att innehålla en utställning om Astrid Lindgrens filmer och en filmstudio som främst riktar sig mot barn och unga. 

Under dagens ceremoni talade även Carina Lindström (M), ett av Eksjös kommunalråd:

– Vi är naturligtvis jätteglada för den här enorma satsningen som görs. Besöksnäringen expanderar mest i vår region och förhoppningen är att öka attraktiviteten för kommunen och underlätta för lokala entreprenörer. Vi ser att turister vallfärdar till Näs och ALV i Vimmerby, nu ger vi dem ett alldeles nytt besöksmål. Vi hoppas att det ska locka många besökare i alla åldrar.

”Kommer bli bra”

Ingmarie Halling, museichef på Abba-muséet i Stockholm, är ansvarig för produktionen av utställningen.

– Jag har fått den här stora äran och det är helt fantastiskt. I 35 år har jag jobbat med filminspelningar så för mig känns det här extra varmt. Film betyder så mycket i det stora hela, det är ett fantastiskt media.

Arbetet är i full gång.

– Vi är sex stycken som jobbar med det här projektet och alla säger samma sak: att det här känns väldigt speciellt. Vi har blivit ett team som jobbar för hela sin själ. När jag tittade på den modell som vi har gjort kände jag ”jäklar, det här kommer blir bra”. Jag ser otroligt mycket fram mot fortsättningen.

Hur resultatet blir kan du och alla andra se nästa sommar. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt