Annons:

Sofie har klättrat från golvet –

Sofie Zeilon är nybliven regionchef på Coop Väst och har högt uppsatta mål med sin karriär. Foto: Josefine Antonsson

Sofie har klättrat från golvet – "Jag vill bli vd innan 40"

Sofie Zeilon från Södra Vi började jobba extra på Netto redan under gymnasietiden. 19 år ung blev hon butikschef och nu, elva år senare, tillträder hon som regionchef för Coop Väst med ansvar för 15 butiker.   
– Det har varit en enorm resa!

Annons:

När Netto öppnade i Vimmerby 2007 behövde de någon som packade påsar. Sofie Zeilon, 16, fick frågan – och tackade ja.

– Sedan löpte det på. Jag började jobba extra på kvällar och helger, och sa ja till allt. Ibland jobbade jag med frysrengöring från fyra till åtta på morgonen och gick till skolan 8.15, säger Sofie, som gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.

– Fast jag kanske inte skötte skolan exemplariskt de där åren…

Sista året på gymnasiet fick Sofie en halvtidstjänst som säljledare på Netto, och ganska snart blev hon tillfrågad om hon kunde tänka sig rollen som butikschef. 

– Jag blev Nettos yngsta butikschef någonsin. Jag var skitglad, det var min dröm. Sedan var det kanske inte mina bästa år rent ledarskapsmässigt, som ung ledare vill man ofta göra mycket själv. Men jag lärde mig mycket, och något måste jag ha gjort bra eftersom de flesta i personalen stannade kvar. 

Har drivits av att klättra

Ända sedan Sofie förstod att man kan göra karriär inom butiksbranschen har hon drivits av att klättra. Under åren som butikschef på Netto i Västervik, Oskarshamn, Borgholm och Hultsfred siktade hon in sig på distriktschefsrollen, som hon också fick några år senare. 

– Jag var 23, skulle fylla 24, när jag började som distriktschef. Från början ansvarade jag för ett tiotal butiker kring Stockholm och Norrköping. Efter ett år i Stockholm blev jag chef för ett område i Småland. Jag har också jobbat med att utbilda nya chefer. 

2020 blev Netto uppköpta av Coop, och sedan i somras har Sofie ansvarat för ett antal omställda Nettobutiker. 

– Det har varit ett omvälvande år på många sätt. Högt och lågt, jättemycket jobb, men också jätteroligt, säger Sofie som 1 mars tillträdde jobbet som ny regionchef för Coop Väst, med ansvar för 15 butiker. 

– Det har varit mitt mål, att bli regionchef innan jag fyller 30. Det lyckades jag nå med en månads marginal. Den här rollen är ganska lik distriktschefsrollen, det som skiljer mest är storleken på enheterna. Det ska bli en rolig utmaning, att få jobba med lite större enheter där det finns stora möjligheter till utveckling. 

"Det kommer inte gratis"

Sofie berättar att hennes största drivkraft är personlig utveckling. Hon vill hela tiden göra saker bättre, bli en bättre ledare och se människor växa. De positioner hon haft under åren har naturligtvis inneburit väldigt mycket jobb, men hon har hittat olika strategier för att ändå få vardagslivet att fungera bra. 

– Jag jobbar när jag jobbar och river av det jag ska. Det handlar om att sätta 40 riktigt kvalitativa timmar i veckan, även om det såklart blir mer ibland. När jag är ledig är jag jättemycket i stallet med min dotter som har en liten ponny. Det är där jag kopplar av, hämtar andan och löser världsproblem. 

Hur ser framtidsdrömmarna ut? 

– Jag vill jobba inom handelsbranschen på ett eller annat sätt även framöver. Jag har en dröm om att bli vd innan jag fyller 40, men det finns några poster som är nödvändiga att ta på vägen dit. 

Har du något tips till den som drömmer om en liknande karriär? 

  Ja, du måste börja på golvet och kämpa hårt. Det kommer inte gratis. Du måste också visa framfötterna och våga säga vad du vill! 

Josefine Antonsson

Fakta

Sofie Zeilon

Bor: Södra Vi

Ålder: 29, fyller 30 i april.

Familj: Gift med Andreas. Dotter Vilda 5 år. 

Fritid: Vara med familjen, åka till stallet med dottern, laga middagar med vänner. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt