Annons:

  • Många besökte kraftvärmeverkets invigning

    VD Roger Carlsson höll i bandet som klipptes av Alice Jonsson och Elias Babiker och Vimmerbys största investering någonsin var därmed invigd. Foto: Rebecka Fredriksson

  • Många besökte kraftvärmeverkets invigning

    Invigningen var inget för höjdrädda. Foto: Rebecka Fredriksson

  • Många besökte kraftvärmeverkets invigning

    Cirka 500 miljoner har investerats i kraftvärmeverket. Det är Vimmerbys kommuns största investering någonsin. Foto: Rebecka Fredriksson

  • Många besökte kraftvärmeverkets invigning

    Två grupper med drilltjejer uppträdde och även Kulturskolans orkester Mellanblåset bjöd på underhållning. Foto: Rebecka Fredriksson

Många besökte kraftvärmeverkets invigning

Kraftvärmeverket Tallholmen är den största investeringen i Vimmerby kommuns historia. Anläggningen har kostat 500 miljoner kronor, inklusive ledningar till industrier och fjärrvärmenät. På lördagen var det stor invigning där runt 1000 besökare passade på att få en exklusiv rundtur i kraftvärmeverkets inre.

Annons:

 

Eftersom man vill framhålla att detta är en investering för framtiden fick två barn, Alice Jonsson och Elias Babiker, hålla ett invigningstal som de skrivit helt själva. Sedan klippte de bandet tillsammans med Roger Carlsson, VD för Vimmerby Energi och Miljö AB, och de stora ballongerna flög mot skyn som en symbol för att något nytt har börjat.

Orkestern Mellanblåset från Kulturskolan spelade och två grupper med drilltjejer uppträdde. På baksidan hade Vimmerby IF bullat upp med 1600 grillkorvar.

”Det bästa är miljöinsatsen”

Kön ringlade stundtals lång för att få komma in i värmeverket. Teknikintresserad eller inte så fascinerades nog många av den dånande ångturbinen, värmeväxlaren som upptar ett helt rum och den heta ugnen vars eld man kunde titta in på genom ett litet fönster. 

– Det bästa med kraftvärmeverket är miljöinsatsen, säger VD Roger Carlsson.

Han syftar på att kommunen nu kan klara värmebehovet när det är som kallast i kommunen utan att behöva elda i oljepannor. Åbro och Arla köper numera också ånga och hetvatten från kraftvärmeverket och kan på så sätt slippa elda med olja. Detta minskar oljeförbrukningen med totalt cirka 4500 kubikmeter per år.

Följs av tyskt universitet

Värmeverket eldas med biobränsle – framförallt flis från skogsavverkning, och bark och spån från sågverken. Det är restprodukter som nu kommer många till del. Askan efter förbränningen kommer sedan tillbaka till skogen som näring.

Det 60 meter höga, vita tornet bredvid kraftvärmeverket är en av Sveriges högsta ackumulatortankar. Här har den senaste tekniken använts. Övre halvan håller 90 grader medan undre halvan håller 130 grader utan att koka.

– Intresset är stort för vår lösning och utvecklingen följs bland annat av ett universitet i Tyskland som kostat på utrustning och uppkoppling mot ackumulatortanken, berättar Roger Carlsson, som är mycket nöjd med invigningen.

Rebecka Fredriksson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt