Annons:

BETALAT DUBBLA VD-LÖNER – I ÅTTA MÅNADER

VEMAB:s ordförande Claes Wetterström (M) är nöjd med lösningen som gjordes när Torbjörn Swahn tog över vd-rollen. Foto: Simon Henriksson

BETALAT DUBBLA VD-LÖNER – I ÅTTA MÅNADER

Den 1 mars tillträdde Torbjörn Swahn som ny vd i det kommunala bolaget Vimmerby Energi & Miljö AB. Ända sedan dess har företaget betalat ut dubbla vd-löner. Förre vd:n Roger Carlsson går i pension först i morgon. – Vi är så här långt lyckligt lottade som fick till denna lösning, säger företagets styrelseordförande Claes Wetterström (M).

Annons:

I början av året meddelade VEMAB att Torbjörn Swahn, tidigare teknisk chef i företaget, övertar vd-posten från Roger Carlsson. Rekryteringen sköttes av en extern konsult och kostade bolaget cirka 165 000 kronor.

Swahn tillträdde chefstjänsten den 1 mars – men ända fram tills den 1 november har Roger Carlsson fortsatt vara anställd i företaget med bibehållen lön på 82 300 kronor i månaden. Det var först i måndags, den 1 november, som Carlsson gick i pension. 

"En helt ny roll för honom"

Efter att Swahn tillträdde sin tjänst har Roger Carlsson haft titeln Senior Advisor.

– Jag var utomordentligt mån om att vd-skiftet skulle ske på allra smidigaste och bästa sätt. Jag var därför mycket nöjd när Roger accepterade och tog sig an rollen som Senior Advisor under perioden mars-oktober inför sin pensionsavgång. Det var en helt ny roll för honom och till hjälp för bolagets framtida utmaningar. Jag håller detta väldigt högt då det är av yttersta vikt för VEMAB att klara denna historiska vd-övergång på ett bra och smidigt vis. Vidare är det ett familjeengagemang som nu upphör. Rogers familjs engagemang i bolaget upphör med naturlighet i samband med Rogers pensionering, jag och tidigare två ordförande kan inte nog uppskatta den insats som gjorts av Rogers familj för bolaget Vimmerby Energi & Miljö AB, säger företagets styrelseordförande Claes Wetterström (M).

"Känner av en del avund"

Som Senior Advisor har Roger Carlsson överlämnat vd-posten till Torbjörn Swahn och varit kvar som vd i Vimmerby Gata AB, som numera är likviderat.

– Med Rogers unika erfarenhet har han betytt, och betyder fortsatt, självfallet oerhört mycket för vårt bolag. Det är ytterst få bolag förunnat att ha tillgång till denna unika kompetens och rutin. Jag känner av en del avund från kollegor i branschen att just vi har tillgång till Roger. Jag hoppas samtidigt att han står till tjänst även efter sin pensionering när det dyker upp historiska frågor och annat som kräver mångårig kännedom.

 "Till gagn för våra ägare"

Samtidigt som Swahn blev ny vd lämnade han sin tjänst som teknisk chef. På den posten hade Swahn en årsinkomst på 681 200 kronor 2015. Den posten har ännu inte tillsatts och det finns i nuläget inga planer på att göra det.

Som vd har Swahn en ersättning på 73 000 kronor i månaden eller 876 000 per år. I åtta månader har VEMAB alltså betalat dubbla vd-löner: 82 300 kronor per månad till Roger Carlsson och 73 000 kronor per månad till Torbjörn Swahn. 

Wetterström anser att lösningen är ekonomiskt försvarbar trots att den nye vd:n rekryterades internt.

– I första hand tänker vi på våra kunder i samklang med vårt bolags ekonomi och utveckling. Detta är i slutändan till gagn för våra ägare vilket är varje bolags mål. Vi är så här långt lyckligt lottade som fick till denna lösning. Dels en mycket praktisk lösning med Senior Advisor. Dels en helt lysande ekonomisk fullträff med en lösning där vi bland annat, åtminstone under övergripbar tid, fick möjlighet att dra in nya vd:ns tidigare tjänst som teknisk chef i bolaget. Ingen nyanställning har därmed skett i organisationen på grund av vd-skiftet. Allt med tanke på våra kunder och strävan efter återhållsamma avgifter. Hade vi anställt någon extern person som vd i bolaget så hade Roger med största sannolikhet blivit kvar betydligt längre, med hänsyn till personens uppsägningstid samt tid till överlämning.

"Så bra överlämning som möjligt"

Roger Carlsson har utöver sin ersättning bibehållit sina övriga förmåner fram till sin pensionering. Det handlar om tjänstebil (lämnades tillbaka i början av oktober) och tjänstetelefon.

– Inga betänkligheter kring det. Han har sin lön fortsatt under sin SA-period, mars-oktober. Något annat är inte aktuellt för mig i min roll som arbetsgivare för Roger. Jag har även klargjort att efter Rogers pension så finns ingen semester eller kompledighet kvar att ta ut. Om jag hade sagt upp Roger (något som aldrig skulle falla mig in att göra efter Rogers nästan 48 års förtjänstfull anställning) så skulle det resultera i en uppsägningstid med bibehållen lön, nu ville jag ha en så bra överlämning som möjligt mellan pågående och avgående vd.

Varför bytte ni VD i mars när ni visste att Roger Carlsson skulle jobba vidare åtta månader till?

– Vid denna tidpunkt hade vi glädjande nog lyckats rekrytera ny vd samtidigt som det var och är mycket som händer i bolaget under just perioden mars-april. Det är bland annat årsbokslut för föregående år med redovisning i kommunfullmäktige, delårsbokslut för första perioden innevarande år, genomgång med revisorer etc. Vi fann att det var en unik tidpunkt, med viktiga uppgifter för ny vd att ta sig an, som inte skulle återkomma med Roger anställd i bolaget. Vad jag förstår så har Torbjörn uppskattat det stöd han har och har haft av Roger, det är inte lätt att sätta sig in i en så komplex verksamhet som vi har i VEMAB.

Roger Carlsson har valt att inte kommentera lösningen som gjordes när han lämnade vd-posten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt