Annons:

  • Martin Widmark, i mitten, tilldelades idag årets Astrid Lindgrens Världs-stipendium. Författaren får priset för sina böcker och sitt läsprojekt. Foto: Rebecka Fredriksson

  • Många har besökt Astrid Lindgrens Värld när sagoparken har haft höstlovsöppet. Foto: Rebecka Fredriksson

Martin Widmark får årets Astrid Lindgrens Världs-stipendium

En glad Martin Widmark, skaparen av Lasse-Majas detektivbyrå, fick årets Astrid Lindgrens Värld-stipendium – både för sina populära böcker och för sitt engagemang för att fler barn ska läsa mer.– Han har visat stor energi i arbetet för läsfrågan. Det gjorde att vi enades om honom, säger Joacim Johansson, vd Astrid Lindgrens Värld.

Annons:

Barns läsförmåga sjunker, visar många undersökningar. Det är ett problem eftersom läsning är viktigt för demokratin. Martin Widmark har därför startat projektet En läsande klass där elever i årskurs 1–6 arbetar med läsförståelse. Det behövs, menar han.

– Det kan bli en obehaglig vattendelare i samhället i framtiden mellan dem som kan läsa och inte, säger han.

Det är också genom att kunna läsa som barn kan komma in i fantasivärldar på ett speciellt sätt.

– Att få träffa Pippi och Emil i bokens form, det är underbart, säger han.

Två miljoner exemplar

De av hans egna romanfigurer som blivit mest kända är Lasse och Maja i Lasse-Majas detektivbyrå. De 24 böckerna om dem har sålt mer än två miljoner exemplar tillsammans. För många barn är en Lasse-Majabok den första bok de läser helt själva – och sedan fortsätter de ofta att läsa hela serien.

Du har en varm ton i dina Lasse-Majaböcker. Hur gör du för att skapa den?

– Jag har en idé om att barn har rätt till sin barndom. De ska få ta del av lagom stora problem. Vi behöver inte trycka ner dem genom att visa dem vuxenvärldens alla problem på en gång.

Vad är ditt bästa skrivtips?

– Att aldrig glömma dem som sitter och läser. Jag har ett gäng 6-9-åringar som sitter på min axel när jag skriver. Har alla förstått? Det frågar jag mig hela tiden. Jag kanske måste gå tillbaka och förtydliga, ta saker igen, så att alla hänger med. Det är viktigt för mig: Alla ska med.

Skänker vinstpengarna

Om det är någon författare som verkligen har nått ut till nästan alla barn så är det väl Martin Widmark. Hans böcker är ständigt bland de mest lånade barnböckerna på svenska bibliotek, och gick faktiskt om självaste Astrid Lindgren för några år sedan. Det var också en anledning till att Astrid Lindgrens Världs programråd ville uppmärksamma honom.

ALV:s stipendium delas ut varje år till en person eller organisation som ”i Pippi Långstrumps anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn”.

Martin Widmark skänker alla pengarna, 30 000 kronor, till sitt läsprojekt En läsande klass.

Programrådets motivering till utnämningen löd såhär:

För att han med sina egna böcker, t ex de om Lasse Majas detektivbyrå, har gett så många barn roliga och spännande läsupplevelser. Han har dessutom genom sitt projekt En läsande klass, envist och ihärdigt, arbetat för att öka barns läsförmåga och intresse för böcker. Liksom Astrid Lindgren har han förstått hur viktiga bra berättelser och fantasi är för att barn ska kunna leva ett gott liv.

Rebecka Fredriksson

Fakta

Tidigare pristagare av Astrid Lindgrens Världs stipendium:

1987 Gunnel Linde

1988 Ilon Wikland

1989 Georg Riedel

1995 Lars H Gustafsson

1996 Björn Berg

1997 Jörgen Lantz

1998 Lennart Hellsing

1999 Anders Grönros

2000 John Hrons stiftelse

2001 Tommy Isacsson, Per Jalminger och Rein Soowik

2002 Vår teater

2003 Barbro Lindgren

2004 Hugo Lagercrantz

2005 Siw Widerberg

2006 Glädjeverkstaden

2007 SOS Barnbyar

2008 Kulturskolan i Vimmerby

2009 Ulf Stark

2010 Inger och Lasse Sandberg

2011 Pär Johansson

2012 Gunilla Bergström

2013 Marianne von Baumgarten-Lindberg

2014 Anders Eriksson

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt