Annons:

Kommunalrådet om de nya riktlinjerna:

Helen Nilsson (S) är inte helt nöjd med miljö- och byggnadsnämndens nya riktlinjer.

Kommunalrådet om de nya riktlinjerna: "Blir kontraproduktivt"

Prime får ha sin uteservering till 02.00, Kharma till 01.00. Miljö- och byggnadsnämnden har tittat på närliggande kommuner och menar att människor måste kunna få sin nattsömn. Nu är också sommarens Öltält i fara i och med de förändrade riktlinjerna. – Jag tycker att det är väldigt strängt och kontraproduktivt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Beslutet om nya riktlinjer togs av miljö- och byggnadsnämnden i mitten av mars i år. Då sattes sluttiden för evenemang till 24.00 på vardagar och till 01.00 på fredagar och lördagar på platser som är omgivna av bostäder. Dit räknas Christopher Novratidis Kharma och Åbros Öltält, men inte Linda Carlssons Prime. De får fortsatt ha sin uteservering öppen till 02.00. 

Hela Öltältet riskerar att ställas in om riktlinjerna blir verklighet.

– Beslutet om riktlinjer ligger i miljö- och byggnadsnämnden, så jag ska inte säga något om vad de har byggt det på. Förr hade vi fram till 01.00 som gällde i huvudsak när det rörde sig om alkoholtillstånd. Men min personliga åsikt, med inslag från den socialdemokratiska gruppen, är att det här är ett väldigt strängt beslut, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

Kommunalrådet tycker att det här blir kontraproduktivt. 

– Vi vill ha fler restauranger, mer levande för de som bor här, mer att göra. Då blir det här kontraproduktivt. Jag kan inte rakt och upp ned säga att det är fel. Men en diskussion behöver tas. 

"Inte rättvist"

Nämndens ordförande, Lennart Davidsson (KD), svarade så här på en fråga om riktlinjerna är rättvisa:

– Jag kan inte bedöma om det är rättvist för tillfället. Då blir det bara ett godtyckligt svar.

Helen Nilsson (S) har en tydlig uppfattning. 

– Jag tycker inte att det är rättvist och förstår Kharmas reaktioner. De konkurrerar på marknaden och då känns det orättvist.

Kan inte unga Vimmerbybor känna att "Vimmerby är en död stad" och flytta?

– Det är det jag säger. Vi har kämpat länge för att få till en levande stad och då blir det kontraproduktivt. Vi vill ta hand om underhållning och krogliv i stan. 

Nu riskerar också Öltältet att inte bli av?

– Det vore tråkigt. Det är något bra som kommit till. Positiva händelser som innehåller underhållning för turister och medborgare måste vi satsa på. 

Möte redan i kväll

Helen Nilsson (S) öppnar för att diskutera frågan med partigrupperna för Socialdemokraterna och Moderaterna redan i kväll. 

– Vi har möte i kväll och då kan jag tänka mig en diskussion. Jag vill veta vad beslutet grundar sig på och frågan kommer nog komma upp.

Lennart Davidsson sa att nämnden jämfört med Västervik och Eksjö. 

– Okej. Jag tycker ändå att det är konstigt, men jag vill höra hur de gör i Västervik och Eksjö. Jag tycker att klockan tre är lite länge, vi kan inte tänka och jämföra oss med en större stad. Men klockan ett är vi några stycken i mitt parti som tycker är för tidigt. 

Kommer du göra något för att få nämnden att ändra riktlinjerna igen?

– Vi kommer att diskutera frågan. 

Dagens Vimmerby har sökt kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). Polisen tar det slutgiltiga beslutet om öppettiderna. Nämndens riktlinjer är en rekommendation. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt