Annons:

Nämndens ordförande:

En ny skola är minst fem år bort, menar BUN:s ordförande Peter Karlsson. Foto: Pixabay

Nämndens ordförande: "Ny skola är minst fem år bort"

Kommunstyrelsen har gått vidare med alternativet om att bygga en ny högstadieskola i tätorten. Men innan en ny skola finns på plats kommer det dröja, menar BUN:s ordförande Peter Karlsson.

Annons:

Nyligen tog kommunstyrelsen beslut om att gå vidare med ett av de tre alternativ som fanns i förstudien kring en ny skola. Valet föll på alternativet om att bygga en ny högstadieskola och anpassa Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan för F-6-verksamhet.

Dessutom gallrades ett antal alternativ bort vad gäller placering av den nya skolan. Nu återstår Mosshult (den mark som kommunen nyligen köpte av kyrkan), Vimmerby 3:3 (mitt emot Vimarskolan/ishallen) samt Vimmerby 4:1 (bangården intill Resecentrum).

– Vi ska till nästa sammanträde med nämnden titta närmare på de här tre alternativen om lokalisering. Jag kan inte säga något om det i nuläget, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden. 

Höga driftkostnader är en oro för BUN, menar Karlsson.

– Det kommer bli en stor kostnad. Det kan handla om driftkostnader på 20 miljoner om året och det är inget vi kan inrymma i vår budget. Ska alla pengar lånas kommer det bli 20 miljoner i driftkostnader. Det är tufft för hela kommunen, men då behöver vi mer pengar. Det är viktigt att det hittas finansiering till det här. 

"Minst fem år bort"

Mycket kring tids- och kostnadsplanen är osäkert, men Peter Karlsson ser inte en ny skola i Vimmerby på många år.

– Det är en bra bit bort men jättebra att vi har börjat prata om det. Kommuner som Kalmar och Linköping med en stor ökning när det gäller befolkningsutveckling kan förstås bygga nya skolor, men för oss är det svårt att räkna hem det. Jag tror det dröjer fem år till innan vi kan bygga. Det är min personliga åsikt. 

Kommunen har stora investeringar i form av både förskola och äldreboende på gång.

– Frågan ligger hos kommunstyrelsen, men kommunens ekonomi är ju som bekant inte den bästa. Det är svårt med så här stora investeringar, så jag tror det är minst fem år bort.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt