Annons:

Centerpartiet vill fylla tomma lokaler på landsbygden

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij tror att partiets förslag kan få igång landsbygden. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet vill fylla tomma lokaler på landsbygden

Tomma butikslokaler på landsbygden blir nu en politisk fråga på riksnivå. I dag presenterade Centerpartiet ett förslag som innebär skattelättnader för nyöppnade verksamheter.

Annons:

Enligt Centerpartiet har nästan var fjärde lanthandel försvunnit på tio år. Förslaget innebär att aktörer som öppnar verksamhet i lokaler i landsbygd som stått tomma i minst ett år slipper fastighetsskatt. 

– Vi vill fylla dessa lokaler med liv igen. Det gör vi genom att locka med slopad fastighetsskatt för de som återtar en tom lokal på landsbygden, säger Annie Lööf till SR Ekot.

Kostar 100 miljoner per år

Lööf hoppas att förslaget innebär en ökad service på landsbygden.

– Vi ser lanthandlare som lagt ner och bensinmackar som försvunnit. Även den kommersiella grundläggande servicen har tynat bort på landsbygden. Jag vill vända den här utvecklingen och använda de tomma lokaler som finns. Centerpartiet vill därför ta bort fastighetsskatten till de som använder de lokaler som stått tomma i över ett år, säger Annie Lööf.

För den enskilde företagaren bedöms förslaget innebär minskade kostnader med mellan 5 000 och 20 000 kronor per år, beroende på fastighetens storlek. Totalt väntas förslaget kosta 100 miljoner kronor.

– Det här är något landsbygden efterfrågat, man vill kunna stå på egna ben och ha möjligheten att kunna bygga där man står, att kunna skapa jobb och tillväxt. Då behövs det både fiber till byn och vägar och järnvägar. Men det krävs också att det finns möjligheter att handla sin mat, tanka sin bil och få både postombud och andra ombud ganska nära och inte behöva åka många mil för att nå det som de som bor i tätort har väldigt nära, säger Annie Lööf.

"Behövs en morot"

Oppositionsrådet i Vimmerby, Ingela Nilsson Nachtweij, uppskattar förslaget som skulle gälla i hela Vimmerby kommun.

– Jag tycker att det är ett viktigt förslag. Det är fruktansvärt tråkigt när det är många tomma lokaler och det blir deprimerande att se det för de som bor och verkar på landsbygden. Det här lokalerna ska användas till olika typer av service och det behövs en morot för att få igång fler verksamheter. Det skulle leda till bättre service för de som bor på landsbygden och för de som vill besöka landsbygden. Det finns ett samspel mellan landsbygd och stad som måste upprätthållas, säger hon.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt