Annons:

Centerpartiets attack på SD –

Centerpartiets Karin Helmersson menar att SD i regionen är klimatförnekare. Foto: Pressbild

Centerpartiets attack på SD – "Kommer ut som klimatförnekare"

Centerpartiet går till stenhård attack på Sverigedemokraterna efter dagens sammanträde med regionala utvecklingsnämnden. Centerpartiet menar att SD kommer ut som klimatförnekare.
– Jag fick höra något som jag trodde att jag skulle höra på ett möte med en politisk församling i Region Kalmar län, säger Karin Helmersson (C).

Annons:

Centerpartiet reagerade starkt på Sverigedemokraternas uttalande under onsdagens sammanträde med regionala utvecklingsnämnden. Remissen till regional utvecklingsstrategi för Kalmar län hanterades och SD yrkade då att de skrivningar i dokumentet som rör klimatförändringar och som hänvisar till IPCC:s rapport skulle strykas. 

Motiveringen från SD var att "klimatet har genom mänsklighetens historia alltid varit föränderligt" och att det inte finns några belägg för att människors påverkan på klimatet skulle ha någon avgörande betydelse.

– Det var under behandlingen av detta som jag fick höra något som jag trodde att jag aldrig skulle höra på ett möte med en politisk församling i Region Kalmar län. Detta är ett anmärkningsvärt uttalande av SD, IPCC har tydligt slagit fast att människors påverkan på klimatet är avgörande, detta stöds också utav väldigt många klimatforskare världen över, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Karin Helmersson menar att SD:s klimatskepsis inte är något nytt.

– Men i och med detta yrkande så är det tydligt att Sverigedemokraterna i Kalmar län nu kommer ut som klimatförnekare. Tror man inte att klimatförändringarna kommer påverka oss är man klimatförnekare. 

"Får stå för honom"

Martin Kirchberg, som är regionråd för Sverigedemokraterna, menar att forskningen inte alls är övertygad om att människans påverkan på klimatet har en avgörande betydelse.

– Det får stå för honom. Hela världens ledare samlades nyligen i Glasgow för att diskutera klimatet och om det är som han säger har hela världens ledare gjort en felbedömning. Det finns tydliga tecken på att vi går mot en förändring och det drabbar väldigt hårt i andra delar av världen med torka, försämrat grundvatten och med konsekvenser som stormar och skyfall. 

Karin Helmersson säger till vår tidning att hon beklagar att det här blev en diskussion.

– Det var den regionala utvecklingsstrategin som skulle vara i centrum och jag beklagar att det här blev en diskussion. Men vi behöver grunda oss på den fakta som finns och Sverigedemokraterna i regionen är klimatförnekare.

Hur Martin Kirschberg ser på Centerpartiets attack kan du läsa här

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt