Annons:

M-duon besökte BoKlok:

Moderatduon Pär-Gustav Johansson och Marianne Hennel besökte nyligen BoKlok i Gullringen. Foto: Simon Henriksson

M-duon besökte BoKlok: "Det offentliga måste leverera infrastruktur och energi"

Industrierna i länet måste få rätt förutsättningar. Det menar den moderata duon Pär-Gustav Johansson och Marianne Hennel, som nyligen besökte BoKlok i Gullringen.
– Det offentliga måste leverera den infrastruktur och den energi som krävs, säger de.

Annons:

En kvarts miljard har satsats på BoKlok i Gullringen som är mitt uppe i ombyggnationen av fabriken. BoKlok är en av de största privata arbetsgivarna i Vimmerbys kommun.

Nyligen var moderatduon Pär-Gustav Johansson och Marianne Hennel på företagsbesök vid fabriken i Gullringen. Marianne Hennel är en av Moderaternas kandidater till riksdagen och Pär-Gustav Johansson driver utvecklingsfrågor i regionen.

– Det är roligt att komma ut och besöka många olika företag. Vi gör det för att lära oss mer av verksamheten och få med oss inspel, tankar och åsikter. Vad vi kan som region och vi som parti på olika nivåer göra för att skapa bättre företagsklimat och bättre förutsättningar för företagandet i länet? BoKlok, där det satsas hela 250 miljoner kronor i lilla Gullringen, passar väldigt väl in i det. Det är intressant att höra deras vision för framtiden. Det är företagande som skapar jobb och förutsättningar för ökade skatteintäkter som kan användas till allt annat i regionen. Här inne skapas någons framtida hem och det är ett värdeskapande som sker här inne, säger Pär-Gustav Johansson.

Mariann Hennel säger att företag likt BoKlok behöver arbetskraft och att politiken har ett ansvar i det.

– Hur får vi det attraktivt att bo och verka i Kalmar län? Att vara en attraktiv region och vara attraktiva kommuner är avgörande för var man väljer att bosätta sig. Jag är också nyfiken på industraliseringen inom byggsektorn och det krävs en utökad kompetens i branschen. Det behövs en kompetensutveckling och där har politiken ett viktigt uppdrag att se till att den kompetensen finns.

Låg tilldelning

Att lyckas rekrytera kvalificerad arbetskraft är en knäckfråga för många större och medelstora företag i regionen.

– Det är inget vi gör var för sig i regionen, kommunen eller på riksdagsnivå. Det måste ske tillsammans. Målet och ambitionen 2030 är att vara klimatneutrala och här bygger man hem som energiplushus. Vi kan hjälpa till att skapa förutsättningar för både tillväxt och arbetstillfällen här, säger Pär-Gustav Johansson.

El- och energiförsörjningen är också en viktig parameter liksom infrastrukturen.

– Det hörs här också och vi är ett län som under väldigt lång tid fått låg tilldelning av statliga medel. Det har vi lyft många gånger, men det finns oroväckande signaler om att det blir så även i den kommande nationella transportplanen. Vi har inte fått den tilldelning vi är förtjänta av på åtminstone 20 år och där kan politiken spela en viktig roll.

Marianne Hennel:

– Det här är en fabrik som ställer om till automation och här ökar elförbrukningen. Det är inte bara en industri i länet som gör det, utan alla gör det. Då behöver vi en elförsörjning som täcker den förbrukningen. Vi måste också utbilda våra småföretag så att de kan vara konkurrenskraftiga lokalt om vi ska bli klimatneutrala 2030.

"Krävs en politik"

Moderaternas lösning är att energiförsörjningen ska vara fossilfri och inte förnybar.

– Vi avser kärnkraften förstås och den behövs för att vi ska kunna ställa om på den privata sidan, för fabriker och transporter och så vidare. Det blir en instabilitet i nätet om man enbart ska förlita sig på förnybara energikällor som vindkraft. Det som är billigt att bygga är fossilgasbränsledrivna kraftverk och då är det rysk gas det handlar om. Vi har redan sett konflikter vid Polens gräns och det gör att stora säkerhetsaspekter hamnar i energipolitiken. Vi vill inte vara beroende av fossilgasdrivna kraftverk i framtiden. 

Frågan om tågstopp i Gullringen lyftes förstås också under det politiska besöket.

– Man hämtar många specialister från Linköping och möjligheten att pendla med tåg är viktigt. Det finns en bred politisk enighet kring påverkansarbetet, men Gullringen ingår inte i det första steget.

Vad tar ni framförallt med er från det här besöket?

– Jag är byggintresserad, så jag tar med mig det tekniska, hur vi ska bli klimatneutrala och att det görs energiplushus. Som politiker anser jag att det är viktigt att vi har en industri som satsar och då måste det offentliga leverera infrastrukturen och energin som krävs. För det krävs en politik som vill genomföra det, säger Pär-Gustav Johansson.

– Det här är en stor industri i vår region som skapar arbetstillfällen och sysselsättning för många mindre företag. Vi måste bli bättre på att se vad vi har och utveckla det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt