Annons:

Fackordföranden själv uppsagd – så beskriver han stämningen på Boklok

Roger Pettersson, i bakgrunden, under demonstrationen för bostadsbranschen i Stockholm i vintras. Foto: TT

Fackordföranden själv uppsagd – så beskriver han stämningen på Boklok

I förra veckan kunde vår tidning berätta att ytterligare 61 personer får gå från Boklok. När alla uppsagda har gått hem är man endast 18 kvar.
– Det är tråkigt som fan. Det ska jag inte sticka under stol med, säger Roger Pettersson, GS-klubbens ordförande på Boklok, som själv är en av dem som blivit uppsagd.

Annons:

Han satt med i förhandlingarna med arbetsgivaren, som resulterade i att fyra färre än vad som varslades i januari behöver gå hem. Men det är ändå en mycket omfattande neddragning på Boklok i Gullringen.

För ett år sedan var man cirka 230 personer. Nu, när alla uppsagda har gått hem, kommer man att ha 18 anställda. Det rör sig om 14 tjänstemän och fyra yrkesarbetare. 

– Det är tråkigt som fan, det ska jag inte sticka under stol med. Jag har ju suttit med hela tiden och vetat vad som komma skall. Det är inte roligt för någon, varken för samhället här ute eller för de uppsagda, säger Roger Pettersson, GS-klubbens ordförande på Boklok.

Att man lyckades rädda fyra tjänster känns inte som en seger.

– Nej, det gör det inte. Det är många blandade känslor. En del är förbannade, en del är ledsna och en del är förstående. Det är väldigt många olika känslor, men generellt sett är det dålig stämning. 

Själv uppsagd

Många som blev uppsagda i den här omgången har varit på företaget i många år. 

– Det blir ju en oro för att man ska hitta en försörjning och vad som kommer hända. 

Roger Pettersson själv är en av dem som sagts upp.

– Jag har varit här länge, så jag har sex månader plus lite till i uppsägningstid. Jag känner att jag ska fundera lite på vad jag vill göra. Jag kanske kan skola om mig, men jag vet att jag överlever hur eller hur. Det finns vissa som kanske inte har den möjligheten. Båda kanske har jobbat här, köpt hus och har småbarn. Det är inte lätt med räntor, inflation och tuffa tider. 

"Får tiden utvisa"

Fabrikschefen Robert Gurbin sa så sent som förra veckan att det inte pågår några diskussioner om att fabriken inte ska finnas kvar. 

– Tanken är ju inte att det ska försvinna, men det återstår väl att se. Det kanske inte är det lättaste att dra igång det igen på fyra man sedan. Folk får andra jobb och kompetensen försvinner. Många kanske inte kommer tillbaka, men det får tiden utvisa, säger Roger Pettersson. 

Det här var det tredje stora varslet på ett år och nu går det inte att göra så mycket mer med personalstyrkan som är kvar. 

– Jag är kvar till september och det tror jag är för tidigt för en vändning. Det är skönt att alla har fått sina besked och nu vet alla vad vi ska utgå ifrån. Folk kan börja söka andra jobb, så på det sättet är det skönt att ha det klart så långt i alla fall. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt