Annons:

Facket: ”Många inom förskolan flyr yrket och kommunen”

Personalen inom förskolan flyr yrket och kommunen. Det menar Lärarförbundets Marie Karlsson. Foto: Jens Lidesjö

Facket: ”Många inom förskolan flyr yrket och kommunen”

I morse berättade DV att sjukfrånvaron inom förskolan ökat med hela 30 procent. Marie Karlsson, ordförande i Lärarförbundet i Vimmerby, är inte förvånad.
– Vi har legat på bristningsgränsen länge och man drog ned ytterligare på personaltätheten. Man kan inte räkna med annat, säger hon.

Annons:

I januari 2016 tog barn- och utbildningsnämnden beslut om att minska personaltätheten inom förskolan. 6,3 barn per årsarbetare blev 6,9.

Effekten tycks ha blivit omedelbar. Sjukfrånvaron inom förskolan har ökat med sanslösa 30 procent. Från 5,64 procent till 7,33.

– Tyvärr är jag inte förvånad. Man kan inte räkna med annat och alla vi som jobbar inom förskolan har kollegor som är sjukskrivna. Vi har dessutom en hög sjuknärvaro också. Många är plikttrogna och går till jobbet fast de egentligen inte orkar och sedan brakar det och de blir sjukskrivna. Vi har jättesvårt att få tag i vikarier och det gör att man går till jobbet även om man inte mår bra, säger Marie Karlsson.

Egentligen borde siffran vara högre?

– Den kommer bli det om inte annat. Det är många som ligger på bristningsgränsen i dag.

Hur mycket av ökningen beror på minskningen av personaltätheten?

– Det är omöjligt att säga. Det har varit ett alarmerande läge länge och vi har inte blivit lyssnade på. Nu måste det hända något, kommunen måste ta ett långsiktigt helhetsgrepp och det behövs mer resurser. Det är tragiskt att det drabbar barnen och resulterar i sjukskrivningar.

"Förutsättningarna är sämre"

Efter BUN:s beslut i januari har barngrupperna växt.

– Det är fler barn i grupperna och vi får sämre möjlighet att ta ut rast och får inte den tid till återhämtning som vi behöver. Vi tappar planeringstid och många jobbar över. Att det är fler barn i grupperna gör att fler barn behöver extra stöd. Det hade de inte behövt om grupperna varit mindre.  

Hur har situationen för barnen förändrats av BUN:s beslut?

– Jag hoppas att alla barn får vad de har rätt till och personalen gör allt som står i deras makt för att skapa den verksamhet barnen har rätt till, men förutsättningarna är försämrade. I slutändan leder det till en försämring för barnen, men först och främst sliter de som jobbar i förskolan ut sig, de vill göra lika mycket som man alltid har gjort.

Situationen är inte hållbar?

– Absolut inte. Det är många som jobbar i förskolan som flyr yrket och kommunen. Man är rädd för sin egen hälsa.

"Inte hjälpt någonting"

Kommunen har infört ett nytt vikariesystem som innebär att personalen slipper att själv jaga vikarier – men Marie Karlsson anser inte att det underlättat situationen.

– Det har inte hjälpt någonting. Problemet är att det inte finns så många vikarier i systemet. Det är fortfarande brist på vikarier och det har hänt flera gånger att man inte får vikarier till det man vill. Då blir det antingen att man blir inkallad från semestern eller så får kollegorna gå med en personal kort eller så jobbar man fast man är sjuk. Det sliter på personalen.

Hur är stämningen bland medarbetarna?

– Stämningen är uppgiven. Visst är man besviken. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt