Annons:

Lärarförbundet uppskattar kommunens beslut om att införa inskrivningsstopp i förskolan. Foto: Vimmerby kommun

Facket: ”Äntligen blir vi tagna på allvar”

Lärarförbundet uppskattar gårdagens beslut om att stänga inskrivningen i Vimmerbys förskolor.
– Äntligen känns det som att någon tar oss på allvar, säger ordföranden i Vimmerby, Marie Karlsson.

Annons:

Gårdagens besked om att stänga inskrivningen på kommunens förskolor är förstås ett dråpslag för småbarnsföräldrar på väg tillbaka till arbetslivet. Från Lärarförbundets sida mottas beskedet däremot med öppna armar.

– Det är ett steg i rätt riktning, något måste göras nu för att det inte ska bli ännu fler sjukskrivna. Det är tråkigt att familjer blir drabbade när barnen inte kan börja, men i dagsläget finns det varken platser eller personal. Det här beslutet är nödvändigt för våra medlemmars hälsa och en ljusglimt för många.

 "Behöver ett helhetsgrepp"

Bristen på förskolelärare är förstås inte unik för Vimmerby kommun.

– Den är lika stor i hela landet och det är ett nationellt problem. Det måste åtgärdas högre upp. Lokaler är en annan del och där hade vi önskat att det fanns lite mer framförhållning. Kommunen behöver ta ett helhetsgrepp. Många av våra lokaler har varit eftersatta under lång tid och väntar och väntar man blir det brist till slut.

Hur tror du att föräldrarna kommer att reagera?

– Föräldrarna blir drabbade, så är det ju. Man kan tänka sig vad det får för konsekvenser om dagarna med föräldrapenning tar slut eller om man meddelat arbetsgivaren att man kommer tillbaka ett visst datum. Det kommer ställa till det i näringslivet.  

 "Ska bemanna också"

Marie Karlsson hoppas kommunen hittar nya lokaler snabbt.

– I augusti börjar en årskull barn förskoleklass och då blir det en del platser frigjorda. Jag hoppas att man hittar något innan och vet att man letar efter provisoriska lokaler. Men man ska bemanna också. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt