Annons:

Förvaltningschefen Birgitha Sahlin anser att kommunen har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön inom förskolan. Foto: Vimmerby kommun

Sahlin om nya kritiken: ”Vi anser att det är åtgärdat”

Lärarförbundet och Kommunal anmäler Vimmerby kommun till Arbetsmiljöverket för situationen inom förskolan. Både nämnden och förvaltningsledningen anser att kommunen vidtagit tillräckliga åtgärder.
– Vi ligger precis vid rikssnittet när det gäller antalet barn per årsarbetare, säger nämndens vice ordförande Kjell Alexandersson (M).

Annons:

Enligt Skolverkets statistik för förskolan ökade personaltätheten i förskolan Vimmerby betydligt under förra året. Med 5,2 barn per årsarbetare ligger man så nära rikssnittet man kan komma (5,1).

Däremot är barngrupperna fortfarande på en relativt hög nivå med 16,9 barn per grupp. Det är den högsta siffran i länet. Dessutom ligger sjukfrånvarotalet fortfarande högt inom förskolan. I mars var sjukfrånvaro 8,83 procent.

"Har på fötterna"

Personalen har inte upplevt någon större förbättring sedan den stora krisen inom förskolan förra året och facken har nu skickat in en begäran om utökade resurser till Arbetsmiljöverket.

– Vi anser att det är åtgärdat. Vi har en bra relation med facken och jag har vetat om det här ett par veckor. Om de tycker att vi inte har gjort tillräckligt så tycker jag att det är bra att vi får en prövning av våra åtgärder från Arbetsmiljöverket. Jag känner att vi har på fötterna och att vi har vidtagit åtgärder, säger Birgitha Sahlin.

Även nämndens vice ordförande Kjell Alexandersson (M) är nöjd med åtgärderna som vidtagits.

– Jag tycker att vi fått ordning på situationen, säger han.

"Känner en nöjdhet"

Däremot är nämnden fortfarande bekymrad över sjuktalen inom förskolan.

– Det tar tid att känna efter och se att vi har fått tillbaka en schysst personaltäthet. Det känner vi en nöjdhet över att vi lyckats med, säger Birgitha Sahlin.

I mars förra året var sjukfrånvaron i förskolan 12,41 procent. I år ligger den på 8,83. För hela förvaltningen går utvecklingen åt andra hållet; från 5,58 förra året till 6,91 i år.

– Det var ett tufft influensaår i år och vi tror att det är en av anledningarna. Det är för tidigt för att analysera den siffran, säger Lis Astrid Andersson (S). 

Vad vill ni att sjukfrånvaron ska ligga på?

– Under fem procent ska det vara absolut, säger Sahlin.

Sjukfrånvaron redovisas vid nämnden var tredje månad från och med i år.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt