Annons:

Succé för Kristersson – Moderaterna näst största parti enligt mätning

Ulf Kristersson har haft en positiv inverkan på Moderaternas opinionssiffror. Foto: Moderaterna/Fredrik Wennerlund

Succé för Kristersson – Moderaterna näst största parti enligt mätning

Moderaternas kräftgång i opinionen kan vara över. Med nya ledaren Ulf Kristersson vid rodret lyfter Moderaterna rejält – och är på nytt näst största parti.
– I princip alla väljare som M vinner kommer från SD, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Annons:

Moderaterna får 18,7 procent i mätningen. Ett lyft med 2,2 procentenheter och M:s högsta siffra sedan december 2016. Trots de glädjande siffrorna ur moderathåll är det fortfarande fem procentenheter under valresultatet 2014. 

– Men det är över 330 dagar kvar till valet, så mycket arbete återstår. Jag tror många väljare är trötta på det som upplevs som en gnällig politisk debatt och att det finns en efterfrågan på ett mer vuxet samtalsklimat. Det ska vi bidra till, säger Gunnar Strömmer, partisekreterare. 

I princip alla väljare var tidigare SD-sympatisörer.

– I det långa loppet brukar ett partiledarbyte inte betyda så mycket. Men en ny partiledare har varit väldigt efterlängtad bland M-väljare, som varit lite stukade. Och det intressanta i det här är att i princip alla väljare kommer från SD, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Uppåt för KD

Socialdemokraterna upplever också en ljusare tid. Partiet ökar med 1,3 procentenheter i mätningen och når 30,1 procent. Det är första gången sedan februari 2015 partiet är över 30 procent i en mätning från Aftonbladet/Inizio.

För Sverigedemokraterna är trenden den motsatta. SD backar med 2,0 procentenheter och skulle få 17,9 procent enligt den här mätningen. Den lägsta siffran för partiet sedan augusti 2016.

Kristdemokraterna kämpar sig över riksdagsspärren och får 4,4 procent procent i mätningen. Både Miljöpartiet och Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. 

De rödgröna partierna är större än Alliansens fyra partier, 38,9 procent mot 38,3 procent. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt