Annons:

PARTIET STÄLLER INTE UPP I VALET I VIMMERBY

Liberalerna ställer inte upp i kommunvalet i höst. Foto: MostPhotos

PARTIET STÄLLER INTE UPP I VALET I VIMMERBY

För första gången sedan Vimmerby kommun bildades i sin nuvarande form ställer Liberalerna inte upp i kommunvalet. Det bekräftar partiets ordförande i länet.
– Såklart är det jättetråkigt, säger Johanna Wyckman.

Annons:

Liberalerna missade tvåprocentspärren i valet 2018 och åkte ur fullmäktige. Den här mandatperioden är den första i Vimmerby kommuns historia där partiet inte är representerat.

I valet i höst finns ingen möjlighet att komma tillbaka till fullmäktige.

För första gången i kommunens historia ställer Liberalerna inte upp i valet.

– Det kommer inte bli någon lista för kommunen, men det kommer bli en lista för regionen. Vi har inga kandidater i Vimmerby, säger Johanna Wyckman, ordförande för Liberalerna i länet.

"Såklart jättetråkigt"

Redan i februari kunde vår tidning berätta att det inte längre fanns någon aktiv kommunförening i Vimmerby. Då hoppades fortfarande Johanna Wyckman på att kunna presentera en lista i kommunen.

– Det här är såklart jättetråkigt. Arbetet med att fortsätta rekrytera medlemmar för Liberalerna i Vimmerby fortsätter, men vi har haft en speciell mandatperiod och legat lågt i opinionen. Vi har ett opinionsläge som gör det svårt att rekrytera nya medlemmar och i små kommuner blir det extra svårt. 

Det återstår några veckor innan Länsstyrelsen har sin deadline. Finns det någon chans att ni hinner få till något?

– Den förening vi haft i Vimmerby har inte varit stor och den har hängt på ett antal eldsjälar som valt att lämna. Det kommer bli en uppförsbacke att få igång det igen. Nu återstår det bara veckor och vårt arbete har inte varit fruktbart. 

Saknar i tre av tolv kommuner

Inte heller i Hultsfred eller Högsby blir det någon lista till valet.

– I alla övriga kommuner har vi listor. 

Hur ser du på att ni inte ställer upp i tre av tolv av länets kommuner?

– Det är jättetråkigt, men när man ramlar ur fullmäktige är det svårt att upprätthålla ett engagemang och komma tillbaka. Det kommer bli en stor utmaning för oss framåt, men vi kommer jobba fokuserat och stenhårt där vi har representation.

Hur ser du på möjligheterna inför valet 2026?

– Det är långt fram, men vi behöver få igång ett engagemang där vi är starka och sprida det engagemanget vidare. Det finns säkerligen invånare i de här kommunerna som vill engagera sig lokalt och då är det bara att höra av sig. Vi finns i andra kommuner och kan stötta upp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt