Annons:

Oppositionsrådet kritisk mot majoriteten:

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) är kritisk mot majoriteten. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet kritisk mot majoriteten: "Oroad över att vi sätts på pottkanten"

Vimmerbyalliansen har slutat amortera av på skulderna. Något som inte uppskattas av oppositionsrådet Helen Nilsson (S). 
– Jag är oroad över att vi sätts på pottkanten, säger hon.

Annons:

Inför 2016 höjdes skatten i Vimmerby kommun med 50 öre. Den stora skattehöjningen berodde på att kommunens ekonomi var körd i botten. Kommuninvest hade satt stopp för nya lån från kommunen och skattehöjningen kom till för att betala av på skulderna.

Det gjordes också inledningsvis men varken 2019, 2020 eller 2021 har det amorterats något. Det finns heller ingen plan för att amortera under det här året.

– Det är vanskligt och jag oroar mig för att man inte betalat av på flera år. Den nya ekonomichefen har funderat över hur det ser ut med ekonomin och det är på gång med en utredning. Det har gjorts beräkningar på vad vi har för utgifter, inkomster, pensionsavsättningar och så vidare. Jag vet att pensionspengarna har gått bra, det har vi fått mycket avkastning för och vi säger varje gång att det är finanserna som räddar oss, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Skattehöjningen kom till för att betala av på lånen. Hur ser du på att det inte har skett?

– Vi använde den skattehöjningen till att betala av på lånen och det gjorde vi ganska mycket under vår tid. Vi fick stå till svars för att vi hade en situation där vi inte fick ta lån och vi betalade av fram tills att de tog över makten. De har inte betalat av en enda gång sedan de tog över. Nu pratar man om att ta upp nya lån och det ökar på skulderna. Man ifrågasatte när vi höjde lånen, men vi betalade också av på dem. Att höjningen ligger kvar, men att man inte betalar av något på lånen, bör man ta sig en funderare på hur man ska lösa. Det finns kommuner som kan investera utan att ta lån. Jag kan också tänka mig att det kommer höjda räntor framåt och det är bättre att ta lån vid låga räntor.

Vad tänker du om att skattehöjningen tydligt sas var till för att betala av på lånen, men nu går in i den kommunala budgeten?

– Fast vi har behövt lägga pengar på verksamheten kan man säga och det har vi behövt. Men vi har också fått stora bidrag under se senaste åren av den socialdemokratiska regeringen. Det borde täcka upp för de verksamhetssatsningar som gjorts. Man vill inte bara ha ett lager och en vinst i systemet. Jag tror vi behöver ta en djupare diskussion kring det här.

Vad är du orolig för?

– Jag är oroad för att man blir satt på pottkanten. Vi behöver investera framåt, jag är orolig för att vi förr eller senare slår i taket igen. Man kan inte låna till allt, utan vi måste ha ett eget kapital också. När vi betalade av på lånen så tänkte vi att vi kunde ta upp nya lån så småningom. Nu betalar man inte av och lånen ligger kvar. Kommuninvest kanske säger att man kan ta upp mer lån än prognoserna vi hade förut, men det känns inte tryggt. 

Majoriteten menar att Kommuninvest sagt att man får låna igen. Ändå är du rädd för att slå i taket?

– Lånen försvinner inte bara sådär om man inte betalar av på dem. Vi betalade av under en period och det hade varit bra om man fortsatt med det.

"Svår avvägning"

Kommunen har gjort fina resultat de senaste åren, men att sänka skatten ser Helen Nilsson (S) inte heller som ett alternativ. 

– Nej, det ser jag inte är möjligt. Däremot kan man betala av på lånen. Har man höjt skatten för att betala av på lånen, men inte gör det för att man inte har råd – då kan man inte sänka skatten heller.

Helen Nilsson (S) får också stöd av sin gamla kommunalrådskollega Micael Glennfalk (M) i frågan.

– Vi pratade om en budget i balans tilsammans och lån är en negativ sida. Då behöver man titta på det och vi ska ha en budget i balans. Vi har tagit upp mycket lån i den här kommunen och har också stora investeringar att göra. Det är en svår avvägning och vi måste prioritera varje investering vi gör framåt. Vi har dyra investeringar på gång och man bör fråga Kommuninvest hur mycket lån vi kan ta egentligen. För samtidigt som vi exempelvis behöver bygga en ny skola tycker jag inte vi klarar våra egna verksamheter heller. Det är två delar i det här. Jag tycker att vi har fått väldigt mycket pengar för välfärdssatsningar, men jag vet inte om vi gjort de satsningar vi behöver. 

Hur ser du på majoritetens argument kring att man inte amorterat?

– Jag tycker inte det är okej. Kanske har man en rädsla för sista raden, det vet jag inte. Man hade behövt prioritera och då får man räkna in lånen och ta ett minusresultat i sådana fall.

Här kan du läsa hur majoritetens Marie Nicholson (M) ser på detta och här hur ekonomichefen Roger Sjögren tänker.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt